Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2012

Θεσσαλονίκη: Η επέκταση ενός… ανύπαρκτου μετρό!

Θεσσαλονίκη: Η επέκταση ενός… ανύπαρκτου μετρό!
Απίστευτο κι όμως… ελληνικό: Σχεδόν κάθε εβδομάδα εξαγγέλλονται οι επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης και ας παραμένει στον αέρα ολόκληρο το έργο, εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζόμενους, επιστολών στον πρωθυπουργό από τοπικούς παράγοντες και απανωτών συσκέψεων από κυβερνητικά στελέχη που πολιτεύονται στη συμπρωτεύουσα.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη μάθαμε πως στις αρχές του 2013 δημοπρατείται η μελέτη για επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς τη Σταυρούπολη! Από πού θα βρεθούν τα κονδύλια; Μα από το επόμενο ΕΣΠΑ. Φαίνεται πως ορισμένοι πιστεύουν ότι οι κοινοτικοί που βλέπουν πόσο «καλά» πάει το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, θυμίζουμε, έπρεπε φέτος να παραδοθεί, αλλά βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο κατασκευής, θα μας προσφέρουν απλόχερα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ…

Να θυμίσουμε ότι τα μεγαλεπίβολα σχέδια γίνονται τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ θα είναι περίπου 40% λιγότερα σε σχέση με τα 20 δισ. ευρώ που λαμβάνουμε από το τρέχον πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, αναφέρουν πως μετά από δύο μήνες μαγειρέματος αναζητώνται «οδυνηρές» λύσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση του βαλτωμένου έργου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ΑΕΓΕΚ. Είναι πιθανότερο πως πρώτα θα τετραγωνιστεί ο κύκλος και στη συνέχεια θα ορθοποδήσει η ΑΕΓΕΚ, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας κατασκευής του μετρό, λένε στη συμπρωτεύουσα. Ούτε οι ενέσεις ρευστότητας που επιχειρεί το Δημόσιο, ούτε οι πληρωμές εργαζομένων απευθείας από την Αττικό Μετρό δείχνουν να μπορούν να αναστήσουν την πάλαι ποτέ κραταιά κατασκευαστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v