Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2012

Σφηνάκια για Κρι Κρι, Μάρακ και αγορά κατοικίας

Σφηνάκια για Κρι Κρι, Μάρακ και αγορά κατοικίας
ΚΡΙ ΚΡΙ: Από τις λίγες εταιρείες που έχουν διαφυλάξει την περιουσία των μετόχων μειοψηφίας.

Μετά και το τελευταίο ράλι, η μετοχή έχει αποφέρει κέρδη γύρω στο 10% την τελευταία πενταετία.

Επιπλέον, η εισηγμένη τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιστρέψει στους μετόχους της 8,253 εκατ. ευρώ μέσα από τις διανομές μερισμάτων και την επιστροφή κεφαλαίων: 655 χιλ. το 2006, ποσό 898 χιλ. το 2007, συνολικά 987 χιλ. το 2008, ποσό 1,26 εκατ. το 2009, 2,8 εκατ. το 2011 και 1,65 εκατ. φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, ο τζίρος έχει αυξηθεί την τελευταία εξαετία από τα 28,2 στα 58 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα…


ΜΑΡΑΚ:
Επανήλθε, δεν επανήλθε προς διαπραγμάτευση η μετοχή της ΜΑΡΑΚ την Παρασκευή, ένα και το αυτό. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μηδενικός.

Η εισηγμένη μπορεί μεν να ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, ωστόσο αυτά δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά: πτώση εσόδων άνω του 50%, ζημίες 1,53 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια (-5,7 εκατ.) και πολλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η εταιρεία αναμένει τώρα τη δικαστική απόφαση για να προχωρήσει η «συμφωνία εξυγίανσης», απόφαση που σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή θα είναι «καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της στο μέλλον».

Πάντως, σε περίπτωση που «τρέξει» τελικά το ΕΣΠΑ, στη ΜΑΡΑΚ έχουν ήδη ανατεθεί δύο έργα (Naftilos και eNaftilia), συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.


Αγορά κατοικίας: 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη έκθεση της Μονάδας Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς για τα ακίνητα, και ειδικότερα για τις κατοικίες.

Ένα από τα σημεία που αναφέρεται είναι πως παρά την πτώση των τιμών στις κατοικίες αυτές έχουν γίνει στην πραγματικότητα ακριβότερες σε σχέση με το εισόδημα των νοικοκυριών μετά από φόρους, από το 2010 και μετά.

Άρα, παρά την πτώση των τιμών (αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό), κάποιος σήμερα αγοράζει δυσκολότερα μία κατοικία.

Ένα δεύτερο σημείο που επισημαίνει η έκθεση είναι η σαφώς πτωτική πορεία του δείκτη τιμή κατοικίας προς ενοίκιο κατοικίας (Price to Rent Index), ο οποίος δείχνει αν είναι προτιμότερο κάποιος να αγοράζει ή να ενοικιάζει. Η μεγάλη πτώση του δείκτη από το 2008 έως σήμερα δείχνει πως συμφέρει περισσότερο η αγορά, παρά η ενοικίαση.

Άρα, από τη μία πλευρά είναι δυσκολότερη υπόθεση η αγορά κατοικίας λόγω της πτώσης των εισοδημάτων, από την άλλη όμως η (δυσκολότερη σήμερα) αγορά κατοικίας είναι προτιμότερη από την ενοικίαση, επειδή τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει πολύ λιγότερο από τις τιμές.

Βέβαια, αν τελικά περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις όσο λέγεται, πολύ πιθανόν είναι να μη συμφέρει ούτε η αγορά, ούτε η ενοικίαση. Θα συμφέρει μόνο η πώληση (αν βρεθεί αγοραστής) και η… επιστροφή στη φύση!


Ηλεκτρικές συσκευές:
Έστω και για λίγες ημέρες, γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών προχώρησε σε προσφορές… που θυμίζουν τις εποχές των άφθονων τραπεζικών δανείων.

Για λευκές ηλεκτρικές συσκευές αξίας από 400 ευρώ και πάνω -25% στην τιμή και 25 (είκοσι πέντε, διαβάσατε καλά) άτοκες δόσεις!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v