Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2012

Σφηνάκια για Κύπρου, Βωβό και αλβανική ξυλεία

Σφηνάκια για Κύπρου, Βωβό και αλβανική ξυλεία
Τράπεζα Κύπρου: Ουκ ολίγα εκτιμάται πως θα είναι τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία θα αποχωρήσουν αν εφαρμοστεί η «σύσταση» της Κεντρικής Τράπεζας για παραίτηση όσων μελών έχουν θητεία ανώτερη των εννέα ετών.

Ως θέμα εταιρικής διακυβέρνησης λανσάρεται επισήμως, κάποιοι άλλοι, όμως, υπαινίσσονται ότι πρόκειται για επιθυμία του Ρώσου για να αυξήσει τη θέση του στην τράπεζα.

Οψόμεθα...

Βωβός: «Κούρεμα» που στην περίπτωση της αντιστροφής των συμβάσεων leasing κυμαίνεται γύρω στο 50%, ενώ για ορισμένους άλλους πιστωτές ενδέχεται να φτάσει έως και 80%, εισηγείται η διοίκηση της Μπ. Βωβός στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας στο πλαίσιο του άρθρου 99 (εκδικάζεται τον Ιανουάριο).

Οι τράπεζες έχουν δεχτεί να συζητήσουν το όλο θέμα, αλλά μέχρι σήμερα συμφωνία δεν υπάρχει. Πιο «κοντά» στις θέσεις της διοίκησης φέρεται να βρίσκεται η Alpha Bank (άρα και η Εμπορική μετά τη σύμπραξη των δύο ομίλων;), ενώ το κουβεντιάζουν η Πειραιώς και η Εθνική.

Η θέση της εισηγμένης είναι ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτε κι αν δεν περάσει η υπόθεση άρθρο 99 με τα σχετικά κουρέματα τότε θα ακολουθήσει πτώχευση, όπου η εκκαθάριση της εταιρείας θα χρειαστεί κάπου οκτώ με δέκα χρόνια!

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν περάσουν οι προτάσεις της διοίκησης, τότε η Βωβός θα βρεθεί με μεγάλη ακίνητη περιουσία (μικρότερη από σήμερα, αλλά μεγάλη), με θετικά ίδια κεφάλαια και με χρέη λιγότερα των 300 εκατ. ευρώ.

Για να δούμε…

Αλβανική ξυλεία: Το ακριβό πετρέλαιο και η στροφή των καταναλωτών στα καυσόξυλα δεν κάνουν κακό μόνο στα ελληνικά δάση, αλλά και σε αυτά των γειτονικών χωρών.

Μετά τη Βουλγαρία, και η Αλβανία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση της κ. Χρυσάνθης Πασσάδη, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου της πρεσβείας μας στα Τίρανα, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επέβαλε εξαγωγικό φόρο 30% «επί της τιμής πώλησης στην ξυλεία και στα προϊόντα της, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, λαμβανομένης υπόψη της μαζικής κοπής δένδρων που παρατηρείται τελευταία».

Εμείς πάντως δεν πιστεύουμε ότι η επιβολή του φόρου θα ανακόψει το διασυνοριακό (λαθρ)εμπόριο, στο οποίο οι εκατέρωθεν των συνόρων είναι άκρως ειδικευμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v