Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2005

Μετοχικά Α/K: Ουδείς ασχολείται με το πρόβλημα!!!

Περίπου 560 εκατ. ευρώ έχουν κάνει ”φτερά” από τη χρηματιστηριακή αγορά μέσα στους τελευταίους 14-15 μήνες, μέσω των εκροών που παρατηρούνται στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές.

Εν ολίγοις μέσα σε ένα διάστημα καθαρότατα ανοδικό για τους βασικούς δείκτες της αγοράς αποχώρησε περίπου το 15% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων στα μετοχικά Α/Κ, όταν οι επιτοκιακές αποδόσεις είναι προκλητικά χαμηλές και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό!!!

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι πριν ακόμη κλείσει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους που ήταν εντυπωσιακά ανοδικό, έχουν εξέλθει από τα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού περίπου 123 εκατ. ευρώ!!!

Προφανώς κάποιο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο παίζει και η δυνατότητα των διαχειριστών να προσφέρουν στον πελάτη ικανοποιητικές αποδόσεις. Ρόλο παίζει ακόμη και η δυσπιστία του μέσου ”αποταμιευτή-επενδυτή” για τα τεκταινόμενα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Το γεγονός όμως παραμένει ότι δεν βλέπουμε ιδιαίτερο ”άγχος” και προβληματισμό, εκ μέρους των εταιριών του χώρου και των τραπεζών που ελέγχουν τις μεγαλύτερες από αυτές.

Κι όμως πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό θέμα που δεν αφορά μόνον τις τράπεζες και τις ΑΕΔΑΚ αλλά και τους παράγοντες της ευρύτερης αγοράς, ακόμη και την κυβέρνηση που οφείλει να γνωρίζει ποια διαφορά έχει να τοποθετούν οι πολίτες τα κεφάλαιά τους μόνο σε ”τοκοφόρες επενδύσεις” και όχι σε επενδύσεις που προσφέρουν αναπτυξιακά κεφάλαια στις επιχειρήσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v