Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2013

Οσμή σκανδάλου σε Βουλγαρικές εξαγωγές ηλεκτρικού

Σκάνδαλο με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές της χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αποκάλυψε τηλεοπτικό κανάλι της Σόφιας.

Όπως διατείνεται το σχετικό ρεπορτάζ, μεταξύ των ετών 2008 και 2013, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ΝΕΚ εξήγαγε προς την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Ρουμανία, 12,8 δισ.(;). μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, με όρους ανταλλαγής. Δηλαδή επιστροφή στο σύστημα της χώρας αντίστοιχης ποσότητας με αυτήν που εξήχθη. Η επιστροφή όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Υπολογίζει δε τη ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές σε 500 εκατ. ευρώ. Εμείς θεωρούμε ότι το σκάνδαλο και οι αποκαλύψεις μπορεί να είναι του γνωστού τύπου που ευδοκιμεί και σε ελληνικά μέσα. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Βουλγαρικού Διαχειριστή Συστήματος Mitio Hristozof αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα του καναλιού, παρά μόνο αν αυτά τα κατέθετε γραπτώς στο γραφείο τύπου της εταιρείας, άφησε περιθώρια για να ενισχυθούν οι υποψίες, ιδίως στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Βουλγαρία.

Πάντως, γεγονός είναι ότι η γειτονική χώρα είναι σταθερά καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω της παραγωγής του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι.

Μάλιστα, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι από τους καλύτερους πελάτες. Η Ελλάδα για παράδειγμα τις «καλές» χρονιές, προ κρίσης, εισήγε από το βουλγαρικό δίκτυο μέχρι και το 8% της εγχώριας ζήτησης, χωρίς καμία εξαγωγή στο συγκεκριμένο δίκτυο, αφού οι τιμές που αγόραζε η ΔΕΗ και ανεξάρτητοι traders ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

Όταν λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και της αύξησης της εγχώριας παραγωγής στην Τουρκία οι βουλγαρικές εξαγωγές μειώθηκαν δραματικά (το 2012 οι καθαρές εισαγωγές βουλγάρικου ηλεκτρικού στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από τις μισές του 2008) διακόπηκε η λειτουργία ενός μεγάλου λιγνιτικού σταθμού και έμειναν χωρίς δουλειά περίπου 2.000 εργαζόμενοι.

Έτσι, Βούλγαροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρεχαν στην Τουρκία και παρακαλούσαν να ξαναρχίσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, για να ξαναβρούν δουλειά οι άνεργοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v