Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2013

Στο τέλος, κερδίζει πάντα ο Γεράρδος!

Στο τέλος, κερδίζει πάντα ο Γεράρδος!
Στις αρχές του 2000, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές έβλεπαν την όξυνση του ανταγωνισμού που υπήρχε μεταξύ των αλυσίδων ηλεκτρονικών συσκευών και στοιχημάτιζαν για το πόσες τελικά εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν να αντέξουν. Το Πλαίσιο του Γιώργου Γεράρδου ήταν τελικά μία από τις λίγες που τα κατέφεραν.

Η δεύτερη πρόκληση ήρθε γύρω στο 2004 όταν τότε έκαναν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, πολυεθνικοί παίκτες όπως η Media Merkt και η FNAC. Ορισμένοι αναλυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το «success story» της εισηγμένης, ενώ η διοίκηση της εταιρείας απλά ζητούσε πίστωση χρόνου, λέγοντας ουσιαστικά «περιμένετε και θα δείτε. Τους σεβόμαστε, αλλά δεν τους φοβόμαστε».

Όταν τέλειωσε χωρίς ουσιαστικές απώλειες η… επιδρομή των ξένων, ξεκίνησε η βαθειά οικονομική ύφεση που επηρέασε δραστικά το ύψος της ζήτησης στην αγορά. Οι πωλήσεις του Πλαισίου δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες, ωστόσο κατά το 2012 η εισηγμένη κατάφερε:

Πρώτον, να προσεγγίσει -εν μέσω κρίσης- την υψηλότερη κερδοφορία της ιστορίας της (10,25 εκατ. έναντι 6,42 εκατ. το 2011, εκατ. το 2007, 6,33 εκατ. το 2006, 5,2 εκατ. το 2005, 10,826 εκατ. ευρώ το 2004, 8,52 εκατ. το 2003 και 5,87 εκατ. το 2002).

Και δεύτερον να κλείσει με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα περισσότερα του συνόλου των τραπεζικών δανείων) κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 ξεκίνησε ακόμη καλύτερα, με το Πλαίσιο να κρατάει (σε μια πτωτική αγορά) το ύψος των περυσινών του πωλήσεων και τα κέρδη του να είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (2,99 έναντι 1,82 εκατ. ευρώ). Πιθανόν αυτό να οφείλεται ως ένα βαθμό και στη διάθεση των πλεοναζόντων διαθεσίμων του για την αγορά προϊόντων με μικρότερη πίστωση, αλλά και έναντι χαμηλότερου κόστους.

Η ουσία είναι πως αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι μέχρι το τέλος της χρονιάς, το 2013 είναι πιθανόν να δούμε το Πλαίσιο -μέσα στο αποκορύφωμα της κρίσης- να σπάει το προηγούμενο ρεκόρ της κερδοφορίας του, αυτό του 2004!


ΥΓ1: Στα 123,6 εκατ. ευρώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά και από αγοραστικές παρεμβάσεις της οικογένειας των βασικών μετόχων.

ΥΓ2: Στο 180% η απόδοση της μετοχής το τελευταίο δωδεκάμηνο, χωρίς να συμπεριληφθεί το διανεμηθέν μέρισμα της προηγούμενης χρήσεως (της φετινής έχει οριστεί στα 0,08 ευρώ ανά μετοχή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v