Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2013

Κρατικές (και λοιπές) τρικλοποδιές σε εξαγωγείς!

Κρατικές (και λοιπές) τρικλοποδιές σε εξαγωγείς!
O γενικός διευθυντής της Χαλκόρ δήλωσε ότι η εισηγμένη εταιρεία επιβαρύνθηκε το 2012 με μέσο επιτόκιο λίγο πάνω από το 5%, όταν οι ανταγωνιστές της στο εξωτερικό πληρώνουν γύρω στο 2%.

Αν υποθέσουμε πως η διαφορά των τριών ποσοστιαίων μονάδων (τριακοσίων μονάδων βάσης) ισχύει για ολόκληρο τον όμιλο Βιοχάλκο, τότε το ελληνικό γκρουπ καταβάλλει επιπλέον τόκους άνω των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, από έναν Ευρωπαίο ανταγωνιστή του που έχει το ίδιο ύψος τραπεζικού δανεισμού!

Μένουμε στον ίδιο όμιλο και πάμε στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΛΒΑΛ, ο οποίος δήλωσε πως μια ελληνική παραγωγική εταιρεία πληρώνει διπλάσιο κόστος για φυσικό αέριο σε σχέση με μια γερμανική και ακόμη πιο μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με μια επιχείρηση από τη Γαλλία. «Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μια νέα μεγάλη επένδυση με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από στελέχη της εταιρείας.

Στελέχη του ομίλου Τιτάν έχουν συχνά αναφερθεί στο ότι -πέραν του υψηλού κόστους των καυσίμων στην Ελλάδα- οι ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα χρήσης καυσίμων μέσα από ανακύκλωση υλικών, γεγονός που επιδρά στο λειτουργικό τους κόστος. Αν και μια τέτοια διαδικασία (καύσιμα από ανακύκλωση υλικών) περιορίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, λόγω διαφόρων ακαμψιών και ελλιπούς πληροφόρησης των πολιτών.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος:

α) Το αυξημένο μεταφορικό κόστος (η Ελλάδα βρίσκεται στο άκρον της Ευρώπης) προκειμένου μια ελληνική εταιρεία να προωθήσει τα προϊόντα της στις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.

β) Το πολύ χαλαρό δολάριο που εμποδίζει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Τότε καταλαβαίνει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Παρ' όλα αυτά, όμως, οι εξαγωγές αυξάνονται!

ΥΓ.: Φαντάζεστε λοιπόν πόσο πολύ θα μπορούσαν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια, σε περίπτωση που αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά (υποχώρηση επιτοκίων χορηγήσεων, μείωση της υπερφορολόγησης στα καύσιμα) και σε περίπτωση που σκληρύνει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v