Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2013

ΧΑ: Οι ευκαιρίες, οι «φούσκες» και τα δεδομένα

ΧΑ: Οι ευκαιρίες, οι «φούσκες» και τα δεδομένα
Πολλές συζητήσεις γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για το κατά πόσον οι τράπεζες είναι «φούσκα» ή αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες, γι' αυτό άλλωστε και οι μεγάλες διακυμάνσεις στην πορεία των μετοχών και των δικαιωμάτων.

Ανάλογες συζητήσεις γίνονται βέβαια και για τις υπόλοιπες μετοχές του Χ.Α., με δεδομένο ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι τράπεζες και το λοιπό χρηματιστήριο ακολουθούν ξεχωριστή και έντονα αποκλίνουσα πορεία.

Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε ένα τέτοιο ζήτημα, θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα περιστατικά του τελευταίου χρονικού διαστήματος:

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας πληροφορικής MLS κυμαίνεται στα 2,75 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο 34% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 199% την τελευταία πενταετία.

Πολύ κοντά λοιπόν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (στα 2,70 ευρώ, ή περίπου τρεις φορές την προ πενταετίας τιμή) επενδυτική εταιρεία από το Κατάρ αγοράζει το 2,5% και αποκτά option για απόκτηση ενός επιπλέον 2,5% στο μέλλον. Πέραν αυτών, φαίνεται να σχεδιάζεται και μια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τη δραστηριοποίηση της MLS στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αντίστοιχη εντύπωση προκάλεσε και η ανακοίνωση των Μύλων Λούλη, όπου η Al Dahra Agriculture Spain όχι μόνο αγόρασε από το ταμπλό το 10% της ελληνικής εταιρείας, αλλά δεσμεύθηκε να καταβάλει άλλα 7,8 εκατ. ευρώ (τη στιγμή που η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Μύλοι Λούλη κυμαίνεται γύρω στα 53 εκατ. ευρώ) προκειμένου να διευρύνει το ποσοστό της από το 10% στο 20%. Για τα περαιτέρω σχέδια των δύο πλευρών μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Η ουσία είναι πως η Al Dahra Agriculture Spain αγόρασε το 10% της εταιρείας που έχει σημειώσει άνοδο στο ταμπλό του Χ.Α. κατά 144% το τελευταίο δωδεκάμηνο και επίσης προτίθεται να πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο αντίτιμο για να αποκτήσει επιπλέον 10% της Μύλοι Λούλη.

Τρίτο παράδειγμα είναι αυτό του ΟΠΑΠ, όπου η αγοράστρια Emma Delta κατέβαλε τίμημα κοντά στην τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι: α) η μετοχή του Οργανισμού είχε διανύσει ένα ισχυρό ράλι τους προηγούμενους μήνες, καθώς ενδεικτικά αναφέρουμε πως τον Ιούνιο του 2012 είχε κατρακυλήσει ακόμη και γύρω στα 3,5 ευρώ, β) η φετινή πορεία των αποτελεσμάτων του Οργανισμού αποδεικνύεται τελικά χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών.

Άλλο παράδειγμα είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, όπου μεγάλο fund του εξωτερικού συμφώνησε να αποκτήσει το 32% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας προς 5,80 ευρώ ανά μετοχή, όταν το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών συνεπάγεται +22% για το τελευταίο δωδεκάμηνο και +83,5% για την τελευταία τριετία, πέρα από μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου που διανεμήθηκαν την εξεταζόμενη περίοδο.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, στις παραπάνω εταιρείες υπήρξαν επενδυτές που έβαλαν το χέρι στην τσέπη προσφέροντας τιμήματα μεγαλύτερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες είχε προηγηθεί σημαντικότατο ράλι.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως σε περιπτώσεις όπου το εξαγοραζόμενο ποσοστό είναι σημαντικό και που ακολουθεί ως… ουρά μια επιχειρηματική συμφωνία, συνήθως το τίμημα είναι υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Εσείς διαλέγετε όποια από τις δύο προηγούμενες απόψεις σας αρέσει, ή υιοθετείτε έναν συνδυασμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δύο πράγματα είναι σίγουρα:

Πρώτον, το γεγονός ότι τα φετινά deals (στα τρέχοντα αυξημένα επίπεδα) είναι σαφώς περισσότερα από πέρυσι (π.χ. Folli Follie και Eurobank Properties).

Και δεύτερον, πως όσο αποκαθίσταται η μακροοικονομική ισορροπία σε μια οικονομία, τόσο ισχυροποιούνται και οι τιμές των μετοχών της. Ενδεικτική η περίπτωση της Societe Generale, η οποία αύξησε κατά 2 ευρώ την τιμή-στόχο των Ελληνικών Πετρελαίων επειδή η απόδοση (yield) των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε το τελευταίο πεντάμηνο από το 11,9% στο 8,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v