Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2005

Ο ΣΜΕΧΑ η ”κερκόπορτα” της Proton και η Ε.Κ.

Την κάθετη διαφωνία του με το φαινόμενο των συγχωνεύσεων ΑΕΕΧ με τράπεζες εξέφρασε σήμερα το προεδρείο των χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα συγχώνευσης τριών ΑΕΕΧ με τη μη εισηγμένη επενδυτική τράπεζα Proton, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται σαφώς και η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να συγχωνεύσει τη θυγατρική της επενδυτική, κατόπιν της ολοκλήρωσης της μεγάλης αύξησης των 100 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο κάθετη, όμως, είναι η αντίδραση του ΣΜΕΧΑ στην περίπτωση της συγχώνευσης μιας εισηγμένης με μη εισηγμένη εταιρία, όταν αυτή οδηγεί ουσιαστικά στο de-listing της πρώτης (όταν δηλαδή η μη εισηγμένη απορροφά την εισηγμένη).

Χωρίς να αναφέρουν ονόματα (προφανέστατα όμως το θέμα αφορούσε στο εγχείρημα συγχώνευσης των τριών εισηγμένων Εξέλιξη, Arrow και Ευρωδυναμική με τη μη εισηγμένη Proton Bank), τόσο ο κ Μωραϊτάκης όσο και ο κ. Παπαριστείδης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας του 95% των μετόχων, ακριβώς όπως απαιτείται και για να γίνει de-listing μιας εισηγμένης.

Σε άλλη περίπτωση, ουσιαστικά έχουμε de-listing από το... παράθυρο, πράγμα που ευλόγως θα εκμεταλλευθούν πολλοί εισηγμένοι για να βγάλουν τις εταιρίες τους από το Χ.Α., χωρίς να υποχρεωθούν σε δημόσια προσφορά προς τους λοιπούς μετόχους!

Όσον αφορά στο xρηματιστήριο, πάντως, φαίνεται ότι η... ιδέα αυτή δεν είναι καθόλου αρεστή.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο το ότι εστάλησαν προς τις διοικήσεις των τριών εισηγμένων ΑΕΕΧ επιστολές προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πρόταση συγχώνευσης με τη μη εισηγμένη τράπεζα.

Τις γενικόλογες απαντήσεις των εταιριών μπορείτε να τις διαβάσετε σε άλλες σελίδες του euro2day, αφού δεν προσφέρουν κάποια ουσιαστική αιτιολόγηση πλην του ότι... ”το έκαναν και άλλοι” (μάλλον ξεχνούν ότι οι... ”άλλοι” ήταν εισηγμένες και μεγάλες τράπεζες!).

To ερώτημα είναι τι πρόκειται να πράξει επ΄ αυτών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προσωπικά ο εξαιρετικά έμπειρος στα χρηματιστηριακά κ. Πιλάβιος.

Θα αφήσει την ”κερκόπορτα” ν’ ανοίξει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v