Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2005

Η Τράπεζα Κύπρου τα δάνεια και το... παγώνι!

Περίεργη είναι η ”σιγή” που τηρεί η Τράπεζα Κύπρου για το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έχει στείλει στον εισαγγελέα φάκελο (ύστερα από τρίμηνη έρευνα), ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες στελεχών της για χειραγώγηση και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Η σχετική ανακοίνωση (την οποία μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες στήλες του euro2day) ήταν εξαιρετικά… λακωνική, χωρίς καν να προσδιορίζει την αιτία της έρευνας και την υπόθεση που αφορά.

Πώς λέμε ”έκαναν το παγώνι”;

Κάτι τέτοιο...

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα της κυπριακής εφημερίδας ”Φιλελεύθερος”, η υπόθεση αφορά στην περίοδο 1999-2000 και φαίνεται να σχετίζεται με δάνεια που έδωσε η τράπεζα σε επιχειρηματίες για να αγοράσουν μετοχές της κατά τη δημόσια εγγραφή στη Σοφοκλέους!

Η υπόθεση δεν αποκλείεται να έχει και αμιγώς ελληνικό ”ενδιαφέρον”, αφού ανάμεσα στους ”δανειοδοτηθέντες” φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι και Έλληνες επιχειρηματίες!

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τραπεζική αρχή της Κύπρου φέρεται να διαφωνεί με διαγραφές δανείων στις οποίες προχώρησε η τράπεζα (τονίζοντας, όπως έχει γραφτεί στην Κύπρο, ότι η τράπεζα δεν έχει εξαντλήσει τα νόμιμα μέσα), ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα τα δάνεια που διαγράφτηκαν συνδέονται με αυτά που φέρεται να είχαν δοθεί για να λάβουν μέρος κάποιοι επιχειρηματίες στη δημόσια εγγραφή!

Κοινώς, δεν αποκλείεται, υπό μία έννοια τουλάχιστον, να μιλάμε για… ”δανεικά και αγύριστα”, αν όσα γράφονται ευσταθούν…

Όπως αντιλαμβάνεστε, το story έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κεφαλαιαγορά και τις αρχές της, αφού η Τράπεζα Κύπρου είναι εισηγμένη και στη Σοφοκλέους, όπου άλλωστε έλαβε χώρα η δημόσια εγγραφή.

Αν υπάρχει χειραγώγηση και παραπλάνηση (κάτι για το οποίο οι υπόνοιες πρέπει να είναι πολύ σοβαρές, αφού η κυπριακή αρχή αποφάσισε να στείλει στον εισαγγελέα φάκελο που αφορά στη -μακράν της δεύτερης- μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας), αυτή σίγουρα θα αφορά και στο ελληνικό επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v