Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2005

Νέες Αγορές: Καλό το βήμα, όχι όμως και αρκετό!

Πολύ το χαρήκαμε που επιτέλους θα γίνει ο διαχωρισμός των αγορών του ΧΑ, με νέα κριτήρια.

Είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία στα οποία το ”κρασί” πήρε μπόλικο... νεράκι, κι άλλα στα οποία δεν έφτασε η αλλαγή έως εκεί που έπρεπε!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι θα συμπεριληφθούν στη μεγάλη αγορά, εταιρίες των οποίων η εμπορευσιμότητα σε ετήσια βάση δεν ξεπερνά ως ποσοστό το... 10%, αρκεί, λέει, να έχουν spread μικρότερο του 2%.

Λίγο... ”φωτογραφικό” μας φάνηκε αυτό, για να πούμε την αλήθεια, ίσα ίσα για να μη μείνουν στην... απ’ έξω κάποιοι ισχυροί.

Επειδή όμως τέτοια εμπορευσιμότητα είναι για... γέλια με τα διεθνή standards, ελπίζουμε το μέτρο αυτό να αποδειχτεί μεταβατικό.

Τέλος, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο, ασχέτως αν θα θίξει κάποια συμφέροντα και ασχέτως αν τρομάζει κάποιους άλλους, να δημιουργηθεί μια πραγματική ”Παράλληλη Αγορά” για μικρές εταιρίες (π.χ. με κεφαλαιοποίηση έως 20-30 εκατ. ευρώ).

Η αγορά αυτή θα είναι ημι-ρυθμισμένη (semi-regulated για τους αγγλομαθείς) και σε αυτή θα συμμετέχουν οι επενδυτές λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ότι έχει μεγαλύτερο ρίσκο από το ”κανονικό” χρηματιστήριο.

Οι Iταλοί έχουν ήδη δείξει το δρόμο, εμείς δεν τον έχουμε βρει ακόμη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v