Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2005

Οι 25 εισηγμένες και τα πιστοποιητικά των ορκωτών

Πολύς ντόρος έγινε χθες το βράδυ για τις 25 εταιρίες που έχουν πιστοποιητικά ”με διαφοροποιήσεις” του ορκωτού ελεγκτή, μετά την ανακοίνωση του Χ.Α. (το κείμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στις ειδησεογραφικές σελίδες του euro2day.gr).

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων -και ενδεχόμενου πανικού-, καθώς εύκολα στην αγορά μας γίνονται παρερμηνείες που δίνουν αφορμή για υποτιμητική κερδοσκοπία, επικοινωνήσαμε με τις πηγές μας στο χρηματιστήριο και μάθαμε τα εξής:

- Ό,τι επρόκειτο να γίνει με επιτηρήσεις / αναστολές, έγινε ήδη με την τοποθέτηση σε επιτήρηση των μετοχών Πουλιάδης και PC Systems.

- To X.A. στέλνει τα πιστοποιητικά αυτών των 25 εταιριών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΜΑΖΙ με τα πιστοποιητικά άλλων εταιριών, όπου ναι μεν ο ορκωτός διατυπώνει σύμφωνη γνώμη, πλην όμως υπάρχουν παρατηρήσεις που έχει κάνει και κάποιες εξ αυτών είναι σημαντικές.

- Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι να τιμωρηθούν οι 25 εταιρίες (μεταξύ αυτών φέρονται να είναι η... ΔΕΗ και η Chipita!) ή κάποιες άλλες, αλλά να ενημερωθεί πλήρως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), για το γεγονός ότι οι ορκωτοί δεν φαίνεται να έχουν ακολουθήσει ενιαία ”γραμμή” στη διατύπωση των πιστοποιητικών τους.

Κοινώς, για να το πούμε με απλά λόγια, σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι ορκωτοί διατύπωσαν ”διαφοροποιήσεις” δι’ ασήμαντον αφορμήν, ενώ σε άλλες, όπου με βάση τις παρατηρήσεις τους θα έπρεπε μάλλον να υπάρξει διαφοροποίηση, διατύπωσαν... ”σύμφωνη” γνώμη!

Οπότε, καλείται τώρα η ΕΛΤΕ και η Κεφαλαιαγορά να βγάλει ένα ”πλαίσιο”, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές γι’ αυτό το θέμα, εν όψει των ετήσιων αποτελεσμάτων, τα οποία θα συνοδεύονται πάλι από πιστοποιητικό.

Αυτό είναι όλο, τούτη τη φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v