Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2002

”Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας”

Η ταμπελίτσα με την επιγραφή ”πωλείται σε τιμή ευκαιρίας” αναμένεται να κοσμήσει διάφορα περιουσιακά στοιχεία εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιριών, το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνοντας πλοία, ακίνητα, δραστηριότητες και βεβαίως...θυγατρικές εταιρίες.

Πρόκειται για μία από τις ουσιαστικότερες παρενέργειες της χρηματιστηριακής (και υπό μίαν έννοια επιχειρηματικής) ευφορίας του 1999-2000.

Στη διάρκεια αυτής της διετίας, αγοράστηκαν διάφορα ”assets” κατά την μοδάτη αγγλική ορολογία, όχι με βάση συγκεκριμένα και ορθολογικά επενδυτικά-επιχειρηματικά σχέδια, αλλά με την νοοτροπία του ”να βάλουμε πόδι σε νέες δραστηριότητες-αγορές και...βλέπουμε”.

Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων το ”πόδι”... κόπηκε! Και οι φιλόδοξοι ”ομιλάρχες” βρέθηκαν να... κουτσαίνουν. Οσο περισσότερα μάλιστα ήταν τα..πόδια που απλώθηκαν προχείρως, τόσο βαρύτερη αποδεικνύεται η ..αναπηρία.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως αφορά στη διαφορά στις ”αγοραίες” τιμές τότε και τώρα. Κοινώς μια σειρά από assets που αγοράστηκαν με νοοτροπία ”grande” το 1999-2000, οδεύουν προς πώληση σε μια περίοδο που λίγοι δεσμεύουν μετρητό για να αγοράσουν.

Η διαφορά αυτή, μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής ...ξεφορτώματος σημειώνουν ορισμένοι γνώστες της αγοράς (όχι της χρηματιστηριακής αλλά της ...τραπεζικής!) θα δημιουργήσει περίεργα ”προβληματάκια” σε ορισμένους που ”τότε” κατέφυγαν σε διάφορες μορφές δανεισμού για να εξυπηρετήσουν τα φιλόδοξα σχέδια τους!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v