Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2006

ΒΙΟΧΑΛΚΟ 2: Οι θυγατρικές και τα... θαύματα!!!

Μια απλή ματιά στις τρεις μεγάλες θυγατρικές της holding δείχνει ότι η εικόνα των αποτιμήσεων είναι σε γενικές γραμμές παραπλήσια.

Ειδικά στη ΣΙΔΕΝΟΡ, η μείωση της κερδοφορίας ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή στο 9μηνο (από 47,2 σε… 6,33 εκατ. ευρώ), ενώ το 3ο τρίμηνο έκλεισε με ζημίες σχεδόν 3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία αποτιμάται λίγο υψηλότερα της καθαρής της θέσης (580 εκατ. ευρώ) με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο Ρ/Ε... 64 για το 2005 και 52 για το 2006.

Στην ΕΛΒΑΛ έχουμε και πάλι μείωση των κερδών στο 9μηνο, αλλά και στο 3ο τρίμηνο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η εταιρία αποτιμάται λίγο χαμηλότερα της καθαρής της θέσης (περίπου 470 εκατ. ευρώ έναντι 490 εκατ. ευρώ), ενώ οι υποχρεώσεις της είναι μικρότερες από τα ίδια κεφάλαια.

Σχετικά (το τονίζουμε, σχετικά) χαμηλότερος είναι και ο δείκτης του εκτιμώμενου Ρ/Ε που κινείται στην περιοχή του 35 για το 2005 και τα επόμενα χρόνια

Όσο για τη ΧΑΛΚΟΡ, τα P/E κινούνται στην περιοχή του... 40 χωρίς ιδιαίτερη προσδοκία αύξησης κερδών για το 2005 και το 2006, η αποτίμηση είναι σαφώς μεγαλύτερη (περίπου 2 φορές) από τα ίδια κεφάλαια, ενώ οι υποχρεώσεις είναι υπερδιπλάσιες των τελευταίων.

Το θέμα βεβαίως παραμένει (αν βγάλουμε από την… εξίσωση την σχεδόν ανύπαρκτη έως πρότινος εμπορευσιμότητα αυτών των θυγατρικών), γιατί ένας μεγαλο-επενδυτής (βλέπε θεσμικός κ.λ.π.) να τοποθετηθεί στη holding κι όχι απευθείας σε όποια από τις θυγατρικές του αρέσει.

Το ερώτημα αυτό τέθηκε, εξ όσων γνωρίζουμε, εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και οδήγησε στο τέλος της ”μόδας” των Holding και στη διαπραγμάτευσή τους με σχετικά χαμηλούς συντελεστές αποτίμησης.

Πώς γίνεται λοιπόν στο ”χωριό” μας να αποτιμάται μια holding με τέτοιους εξωπραγματικούς όρους;

Κι αν όντως πρόκειται να γίνουν μεγάλες αναδιαρθρώσεις στον όμιλο, (διότι αυτό παρουσιάζεται τάχα μου ως αιτία για την τρελή κούρσα) πως γίνεται κάποιοι να τοποθετούνται τόσο επιθετικα; Ξέρουν μήπως από τώρα, τους όρους αυτής της... θαυματουργής αναδιάρθρωσης;

Τι ξέρουν και δεν ξέρουμε εμείς οι... κοινοί θνητοί, να το μάθουμε μήπως και πιστέψουμε στα... θαύματα!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v