Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2006

UBS, Εμπορική και... Credit Agricole

Από... περιέργεια ρίξαμε μια ματιά στο τελευταίο report των αναλυτών της UBS για τις ελληνικές τράπεζες και ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά την Εμπορική Τράπεζα, το οποίο και υπογράφεται από τον κ. Δημήτρη Σπανοδήμο.

Αυτό που μας εξέπληξε είναι το γεγονός ότι ενώ ο αναλυτής αναφέρεται στην ελκυστικότητα της τράπεζας, εν όψει ”συγχωνεύσεων και εξαγορών” στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει η κίνηση ιδιωτικοποίησης να γίνει με μια ”ανταγωνιστική και απολύτως διαφανή” δημοπρασία, πουθενά (μα πουθενά!) δεν αναφέρει καν το όνομα της Credit Agricole.

Παρότι βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά ότι η γαλλική τράπεζα κατέχει πάνω από 11% της Εμπορικής (συν μια σειρά από κοινές θυγατρικές κ.λπ.)!!!

Σίγουρα επίσης γνωρίζει και ότι το γεγονός αυτό θα παίξει έτσι κι αλλιώς ρόλο σε μια τέτοια δημοπρασία. Όπως θα παίξει ρόλο και το γεγονός ότι οι Γάλλοι, ύστερα από τόσα χρόνια στη διοίκησή της, ξέρουν την τράπεζα ”εκ των έσω”, ενώ ομιλούν παρακαλώ και τη... γλώσσα!

Το μόνο που σημειώνει, πέραν της ανάγκης για διαφάνεια στη δημοπρασία, είναι ότι η πιθανότητα πώλησης της Εμπορικής σε εγχώριο παίκτη τυγχάνει ”ιδιαίτερης υποστήριξης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, λόγω των ενδεχόμενων συνεργειών”!

Δεν ξέρουμε αν έκανε... γκάλοπ ο κ. Σπανοδήμος και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, ωστόσο όλο το κείμενο φαίνεται να έχει ως βασικό αποδέκτη τον... κ. Αλογοσκούφη, παροτρύνοντάς τον να μην πουλήσει στους Γάλλους, κατά προτίμηση όχι σε άλλους ξένους, αλλά σε Έλληνες!

Δεν είναι άσχετη άλλωστε και η αναφορά που γίνεται κατ’ ευθείαν στην εισαγωγή του κειμένου (ολόκληρης της έκθεσης) -για την Εμπορική και πάλι- ότι ”η διαδικασία της δημοπρασίας θα είναι εντελώς διαφανής και θα διασφαλίσει μέσω της κατάλληλης δόμησης ότι θα προστατευθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας”.

Σε ποιους μετόχους μειοψηφίας άραγε αναφέρεται ο κ. Σπανοδήμος; Να τον έπιασε... ”κάψα” για τα ελληνικά Ταμεία και το ευρύ επενδυτικό κοινό; Η μήπως έχει κάποιους συγκεκριμένους υπ’ όψιν του;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v