Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2002

H Laxey, η Πρόοδος και οι σχέσεις με τη Marfin

Σχεδόν …απαρατήρητη πέρασε η παρουσία ενός νέου μετόχου με εμφανιζόμενο ποσοστό 5% στην εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Πρόοδος. Το όνομα αυτού, Laxey Partners Ltd , δεν είναι βέβαια γνωστό στη χώρα μας.

Ο Χαμαιλέων όμως, που έψαξε λιγάκι περισσότερο τα πράγματα, ανακάλυψε κάποια στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα για τις πιθανές εξελίξεις στο χώρο των ελληνικών εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, στις οποίες η εν λόγω εταιρία ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Πρώτον, η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το Closed End Fund ”Value Catalyst Fund” με ειδικότητα στις επενδύσεις σε… άλλα Closed End Funds - όπως ονομάζονται στο εξωτερικό οι ΑΕΕΧ- δεν διαθέτει ποσοστό μόνον στην Πρόοδο, αλλά και στη MARFIN AEEX!



Δεύτερον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσοστό της Laxey στη MARFIN υπολογίζεται σε περίπου 3%, ενώ το αντίστοιχο στην Πρόοδο φέρεται να βρίσκεται στηn περιοχή του 11% (!) και όχι απλά στο 5% που ”εμφανίστηκε”.

Τρίτον και ενδεχομένως… σημαντικότερο, κάποιοι κύκλοι που γνωρίζουν καλά τις διασυνδέσεις ελλήνων και ξένων μεγαλο-επενδυτών, υποστηρίζουν ότι ο όμιλος της MARFIN έχει στενές σχέσεις με την Laxey Partners που πιθανότατα επεκτείνονται και σε μετοχικό επίπεδο!

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η άθροιση του ποσοστού της MARFIN στην Πρόοδος με αυτό της Laxey, από την οποία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μας προκύπτει ένα ”σεβαστό” 16% που όλως ..τυχαίως (;) φέρεται να συμπίπτει με το ποσοστό που εμφανίζεται να κατέχει ο όμιλος της EFG Eurobank στην Πρόοδο!

Σε όλα αυτά αρκεί να προσθέσει κάποιος ένα απόσπασμα από την ιστοσελίδα της Laxey Partners Ltd (licenced to conduct investment business by the Isle of Man Financial Supervision Commission, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά), το οποίον και εστιάζεται στην επενδυτική πολιτική του Value Catalyst Fund, (που σημειωτέον εδρεύει στη νήσο Grand Cayman και είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας) όσον αφορά στις τοποθετήσεις σε άλλες εταιρίες επενδύσεων. Mε απώτερο στόχο την εξάλειψη του discount μέσω αλλαγών στη στρατηγική ή και τη διοίκηση τους:

”Στο παρελθόν οι διαχειριστές του Fund έχουν αρκετά συχνά ενεργοποιηθεί με συναλλαγές ”επιθετικής” φύσεως, προκειμένου να εξαλείψουν το discount στη διαπραγμάτευση των μετοχών AEEX, στις οποίες συμμετείχε το Fund, μέσα από διάφορες μορφές αναδιοργάνωσης”.



”Πιστεύουμε ότι στην πορεία του χρόνου αρκετές διοικήσεις εταιριών του είδους έχουν πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία της σωστής ”εταιρικής διακυβέρνησης” και της αύξησης της ”αξίας” για τους μετόχους”.

”Eτσι, θεωρούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να επιτύχουμε την εξάλειψη του discount στη μετοχή μιας εταιρίας επενδύσεων, απλά… μιλώντας με ”ήπια γλώσσα” στους διοικούντες και επιμένοντας στις απόψεις μας. Εάν όμως αυτό αποβεί αναποτελεσματικό, είμαστε πάντα έτοιμοι να επέμβουμε δυναμικά χωρίς δισταγμό”!

Tough Players οι κύριοι της Laxey!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v