Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2006

Μεγάλα κέρδη, μικρότερα… μερίσματα; (upd)

Είστε μέτοχος μιας εταιρίας που παρουσίασε σημαντικά κέρδη, στη χρήση 2005, πλην όμως, όπως μαθαίνετε, δεν πρόκειται να μοιράσει το μέρισμα που περιμένατε.

Να ξέρετε ότι αυτή τη φορά είναι πιθανό ότι δεν ευθύνονται οι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση, αλλά η ”αυστηρότητα” των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και οι συνέπειες της πρώτης χρονιάς μετάβασης σε αυτά.

Τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη διανομή κερδών αλλάζουν σημαντικά με τους νέους κανόνες (γι’ αυτό άλλωστε εκδόθηκε και ολόκληρη διευκρινιστική εγκύκλιος από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου).

Πρωτίστως, με τις νέες ρυθμίσεις προστατεύεται η εταιρία, αλλά και ο επενδυτής, από το ενδεχόμενο διανομής ”λογιστικών κερδών”, πράγμα που μακροπρόθεσμα επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιες εταιρίες εμφανίσουν κέρδη και δεν μοιράσουν αντίστοιχο μέρισμα έχουν πλασματικά κέρδη. Τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι απολύτως πραγματικά και λειτουργικά. Το θέμα είναι περισσότερο περίπλοκο και συνδέεται με ευρύτερους λογιστικούς χειρισμούς.

Μπορεί, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός υπεραξιών από την αποτίμηση ακινήτων στην εύλογη αξία τους, με διαγραφές άυλων παγίων στοιχείων (κάτι που μειώνει τα ίδια κεφάλαια και άρα αυξάνει την απόδοσή τους), να αποδίδει θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο η εγκύκλιος της ΕΛΤΕ προβλέπει ότι οι υπεραξίες των ακινήτων δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Στην πράξη, όμως, αυτό είναι σαν να υπάρχουν ζημίες στο λογαριασμό ”κέρδη εις νέο”.

Πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ η κερδοφορία είναι πραγματική και η αξία των ακινήτων εύλογη, δεν μοιράζεται μέρισμα.

ΥΓ: Οπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες του euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομίας πάντως φρόντισε να μπορέσουν να μοιράσουν κέρδη εκείνες οι εταιρίες που παρουσίασαν ζημίες (με βάση τα ΔΛΠ) για τη χρήση του 2004, κι έχουν κέρδη για το 2005 (τα οποία όμως δεν μπορούσαν να μοιραστούν διότι συμψηφίζονταν με ζημίες του 2004).

Κι αυτό βεβαίως δεν το έκανε για να γεμίσουν οι... τσέπες των επενδυτών, αλλά του δημοσίου που φορολογεί τα διανεμόμενα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v