Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν βιάζεται η Eurobank για Ελληνική - Το κλειδί διάσωσης της Yalco - Σφηνάκια για Σαραντόπουλο, Βογιατζόγλου, Μινέρβα

Μικρά μικρά από τα αποτελέσματα Μινέρβα, Μύλων Σαραντόπουλου και Βογιατζόγλου Systems. Τα εμπόδια για Yalco και τι εκτιμά η διοίκηση. Γιατί δεν προχωρά το deal της Eurobank με την Ελληνική Τράπεζα.

Γιατί δεν βιάζεται η Eurobank για Ελληνική - Το κλειδί διάσωσης της Yalco - Σφηνάκια για Σαραντόπουλο, Βογιατζόγλου, Μινέρβα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - EUROBANK: Θα χρειαστεί να περάσει καιρός ακόμη για να γίνει το επόμενο βήμα της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Μπορεί το Wargaming Group Limited, λευκορωσικών συμφερόντων, να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των δυτικών κυρώσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της πώλησης του περίπου 20% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής τράπεζας. Τουλάχιστον όχι ακόμη…

Οπως σημειώνει πηγή με γνώση του θέματος, όλα είναι ζήτημα τιμής, διότι για να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος, εν προκειμένω η Eurobank, η οποία έχει βάλει τη σημαία και περιμένει, πρέπει η τιμή να κριθεί συμφέρουσα.

Υπομονή, λοιπόν…

 

ΜΥΛΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρά τις υψηλές λειτουργικές ζημίες στις οποίες υποχρεώθηκε πέρυσι η ιστορική εταιρεία (αρνητικό EBITDA και τελικό αποτέλεσμα -2,33 εκατ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης αυξήθηκαν, λόγω της απόφασης της διοίκησης να αλλάξει τον τρόπο αποτίμησης των ακινήτων της.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην υιοθέτηση μοντέλου εύλογης αξίας για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδυτικά ακίνητα, «προκειμένου να αποτυπωθεί στα ίδια κεφάλαια του ομίλου η πραγματική αξία της περιουσιακής κατάστασης».

Η ουσία είναι ότι προέκυψε για τον όμιλο αύξηση της αξίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων κατά το ποσό των 10,35 εκατ. ευρώ, των ιδίων κεφαλαίων κατά το ποσό 8,1 εκατ. (αποθεματικό εύλογης αξίας 3,65 και δικαιώματα μειοψηφίας 4,45) και του αναβαλλόμενου φόρου κατά το ποσό 2,25 εκατ. ευρώ.

Μπορεί με τον τρόπο αυτό να μην είδαμε στις 31/12/2021 τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να περνούν σε αρνητικό έδαφος (βρίσκονταν στο 1,9 εκατ. στις 31/12/2020), πλην όμως οι προκλήσεις παραμένουν καθώς η κατάσταση στην αγορά παραμένει δύσκολη και ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης κυμαίνεται γύρω στα 14,8 εκατ. ευρώ.

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS: Μετά τα πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα του 2021, η μετοχή της Βογιατζόγλου Systems διαπραγματεύεται με P/E κοντά στο 6, περίπου 30% κάτω από τη λογιστική της αξία και με δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» μόλις στο 0,13 (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ύψος του μερίσματος προκειμένου να προκύψει η σχετική απόδοση).

Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για νέα άνοδο στις φετινές της οικονομικές της επιδόσεις.

 

ΜΙΝΕΡΒΑ: Κάποιοι θυμήθηκαν τελευταία την «ξεχασμένη» εδώ και χρόνια στο ταμπλό του ΧΑ (βλέπε πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα) μετοχή της Μινέρβα, λόγω των αποτελεσμάτων που σημείωσε το 2021.

Συγκεκριμένα, η γνωστή εταιρεία εσωρούχων αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις της από τα 12,1 στα 17,94 εκατ. ευρώ, επιστρέφοντας σε κερδοφόρο πορεία (+788 χιλ. από -643 χιλ. το 2020) και κυρίως μειώνοντας τον «βαρύ» καθαρό της δανεισμό από τα 18,8 στα 17 εκατ. ευρώ (στις 5,6 φορές το EBITDA).

Μπορεί βέβαια μέρισμα να μην φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ παράλληλα το μέτωπο στην κατανάλωση παρουσιάζει προκλήσεις λόγω του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο το μονοψήφιο P/E (στο 6,4) με το οποίο διαπραγματεύεται ο τίτλος έχει αρχίσει να κινεί το αρχικό ενδιαφέρον κάποιων, υπό την προϋπόθεση ότι η κερδοφόρος πορεία της εισηγμένης θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

 

YALCO: Μισογεμάτο ή… μισοάδειο τελικά είναι το ποτήρι σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της Yalco;
Αρχίζοντας κάποιος από τα αρνητικά θα μπορούσε να επισημάνει:

Πρώτον, η Yalco είναι η μόνη ίσως εισηγμένη εταιρεία, η οποία δεν διαθέτει «going concern» και οι λογιστικές της καταστάσεις συντάσσονται με βάση την αρχή της «ρευστοποιήσιμης αξίας».

Και δεύτερον, οι επιδόσεις της περασμένης χρονιάς κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση των πωλήσεων και το θετικό EBITDA (+1,066 εκατ. έναντι -1,45 εκατ.), το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, τα ίδια κεφάλαια έντονα αρνητικά (-41,5 εκατ.) και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 38,7 εκατ. ευρώ, παρά την πώληση ενός ακινήτου της μέσα στο 2021.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι τελικά η εισηγμένη θα μπορούσε να σωθεί και να ανακάμψει.

Οι «αισιόδοξοι» λοιπόν επισημαίνουν ως πολύ θετικό στοιχείο το ότι υποχρεώσεις 35,6 εκατ. ευρώ έχουν μαζευτεί σε ένα μόνο fund, το οποίο έχει δώσει προς διαχείριση το συγκεκριμένο χρέος στην B2Capital. Άρα, αποφεύγονται τυχόν πολυφωνίες που τόσο αρνητικά επιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σημειώνουν επίσης ότι Yalco και B2Capital βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, έτσι ώστε με «κλειδί» την εναπομείνασα ακίνητη περιουσία της εισηγμένης να μειωθεί δραστικά το χρέος (υπονοείται… βαθύ «κούρεμα») και στη συνέχεια η Yalco να αντλήσει επιπλέον ρευστότητα και να μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας «εκτιμά ότι κατά την τρέχουσα περίοδο του 2022, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθεί λύση που να διασφαλίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του α’ τετράμηνου του τρέχοντος έτους (πωλήσεις 1,48 έναντι 0,92 εκατ. ευρώ).

Πέραν της εξέλιξης αυτής, η σταδιακή άρση των περιορισμών εξαιτίας της Covid-19, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, με αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης για τις ανάγκες των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και των νοικοκυριών. Οι πιο πάνω θετικές εξελίξεις, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθεί λύση που να διασφαλίζει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, δημιουργούν προϋποθέσεις θετικής επανάκαμψης της εταιρείας, στον χώρο που δραστηριοποιείται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v