Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2008

Γιατί κωφεύουν οι Αρχές (Ι & ΙΙ)

(Ι)

Πραγματικά χρήσιμη η ανταπόκριση και η συνεισφορά των ενεργών ιδιωτών επενδυτών για θέματα που αφορούν στην εύρυθμη (και έστω νομότυπη) λειτουργία της αγοράς μας. Ειδικότερα για το φλέγον ζήτημα των δημοπρασιών, καθώς συνιστά τον ορισμό της χειραγώγησης, μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα η… εκκωφαντική σιωπή των καθ' ύλην αρμοδίων και κάθε λογής υπευθύνων του Χ.Α.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παραπομπή του christos για την HundaBank και… ιοβόλος η αναφορά του επενδυτή για τις εκτός συστήματος συναλλαγές. Μόνο που, φίλε, έχουμε την αίσθηση ότι οι κατέχοντες και υπομένοντες είναι αυτοί που μαζεύουν ό,τι χωρίς μέτρο προσφέρεται εδώ και καιρό.

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στη γενικότερη… αναμπουμπούλα οι της Deutsche Telekom αγοράζουν ΟΤΕ σε αυτές τις τιμές, διαμορφώνοντας χαμηλότερο μέσο όρο. Και -το βασικότερο- πόσο πιο χαμηλά - φθηνά από τις τιμές που είχαν συμφωνήσει με το Δημόσιο μαζεύουν!

(ΙΙ)  

Και ο ΣΜΕΧΑ, όπως ΚΑΙ άλλοι σύνδεσμοι ενεργών χρηματιστηριακών παραγόντων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΕΒ. Αποτελεί προσωπική μας εκτίμηση ότι ο ΣΕΒ (όπως και άλλοι φορείς - εκπρόσωποι συμφερόντων) ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για τα της αγοράς. Και καλώς θα πράξει ο σύνδεσμος των χρηματιστών να κινηθεί όπως εκείνος κρίνει καλύτερα για μας τους ιδιώτες.

Συμπληρωματικά θα λέγαμε πως δεν μας προξενεί καμία εντύπωση η προσπάθεια των κρατούντων να νομοθετήσουν την απαλλαγή των τραπεζικών χρηματιστηριακών από την υποχρέωση δέσμευσης κεφαλαίων για την προστασία των επενδυτών από "κανόνια" στο χρηματιστήριο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασ. Γεώργας ("Ελευθεροτυπία" της 15ης/7) πρόκειται για "δώρο 120 εκατ. ευρώ στις τραπεζο-χρηματιστηριακές".

Όμως ο όλος χειρισμός παραπέμπει είτε σε αδαείς αρμοδίους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι γίνεται στην αγορά (που δεν το νομίζουμε) είτε σε σχέδιο για την περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου των ιδιωτικών ΑΧΕ, υπόθεση την οποία δεν υιοθετούμε. Ή σε ακόμη μία ρύθμιση, που διαχωρίζει πατρικίους από πληβείους, τραπεζικές από ιδιωτικές ΑΧΕ, σε αντίθεση με το Α και το Ω του Συντάγματός μας περί ισονομίας (καλά, τι… θυμηθήκαμε κι εμείς τώρα!) .

Εν τέλει, ας μας πουν ότι επιδιώκουν να φτιάξουν μία ακόμη πιο περίκλειστη αγορά, να λάβουμε κι εμείς το… πόπολο τα μέτρα μας. Μόνο μη συμβεί αυτό που αναφέρει ο επενδυτής, γιατί τότε "καλά να πάθουνε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v