Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2008

Δημοπρασίες: Ποιους εξυπηρετούν;

Για πολλοστή φορά χθες, στη συνεδρίαση της 10ης/7, συνέβησαν τα συνήθη αξιοπερίεργα με την τεχνητή διαμόρφωση του "κλεισίματος" ορισμένων μετοχών.

Έχει γίνει πλέον καθεστώς το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να αποτελεί περισσότερο τυπικού χαρακτήρα διαδικασία, μέχρι την ώρα που θα αρχίσουν να δίνονται οι τελευταίες εντολές στο σύστημα. Η μεθόδευση λίγο έως πολύ γνωστή, όσα διαδραματίζονται συχνά στο... ταμπλό επίσης.

Χθες ήταν η σειρά, μεταξύ άλλων, της μετοχής του ΟΤΕ να διαμορφωθεί τεχνητά. Μετρημένες 169.964 μετοχές πέρασαν σε διαπραγμάτευση αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, με την τιμή από τα 15,54 ευρώ (0,39%) στις 16:30 να γυρίζει στα 15,3 ευρώ(-1,16%) μέχρι τις 16:44. Η περίπτωση του Οργανισμού είναι ενδεικτική μίας κατάστασης, που πέραν της στρέβλωσης που δημιουργεί στην τελική εικόνα της αγοράς ακυρώνει επί της ουσίας την κυρίως συνεδρίαση και παρέχει την ευχέρεια σε ισχυρούς παίκτες να επηρεάζουν κατά το δοκούν (φανταζόμαστε) την τιμή μίας μετοχής, πιθανόν ενός δείκτη ή ακόμη και του ίδιου του Γενικού Δείκτη.

ΣΗΜ. Για το ίδιο θέμα μεταφέρουμε σχετική αναφορά του Γιώργου Κατικά (χρηματιστήριο 9/7) για τη μετοχή της Κλουκίνας - Λάππας. "Τραγωδία... Στα 4,70 ευρώ και το -4,86% ευρώ με τη βοήθεια της δημοπρασίας. Εκείνης δηλαδή της διαδικασίας που το Χ.Α. έφτιαξε για όσους θέλουν να χειραγωγήσουν ελεύθερα. Με 1.200 κομμάτια η μετοχή κλείνει στα χαμηλά της ημέρας, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν πάνω από τα 4,80 ευρώ".

Και επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνονται πράξεις για πέντε ώρες σε ένα εύρος και με τη διαδικασία της δημοπρασίας να διαμορφώνεται τιμή σε θεαματική απόκλιση από τη μέση ημερήσια, καλύτερα να επανέλθει η "κουδούνα". Ή κάποια άλλη διαδικασία δικαιότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v