Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2010

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Φθάσαμε έως ΕΔΩ, η Ελλάδα υπό κηδεμονία όπως σημειώνει και ο Γιώργος Παπανικολάου (23/4), εν μέσω έντονης αμφισβήτησης, επιφυλακτικότητας και συνεχών πιέσεων - νουθεσιών από τους νέους κηδεμόνες της χώρας.

Τα πρώτα -μ.ε., μετά ενεργοποίησης- μηνύματα ξεκάθαρα, με την κυβερνητική πλευρά να φτιάχνει το κατάλληλο κλίμα.

Πρώτα νέα μέτρα και μετά το πακέτο…, λέει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος από την άλλη υποστηρίζει πως ο μηχανισμός θα λειτουργήσει και οι κερδοσκόποι θα χάσουν και το…παντελόνι τους (ο ισχύων νόμος δεν μας επιτρέπει να αντισχολιάσουμε τα λεγόμενα του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μόλις δύο Δευτέρες πριν ισχυριζόταν ότι η χώρα θα συνεχίσει να προσφεύγει στις αγορές). Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης και του 13ου μισθού, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος στα "ΝΕΑ".

Απαραίτητη η εισαγωγή καθώς από την Παρασκευή "τρέχει" παράλληλα το θέμα της διά του…παραθύρου ενδεχομένου αύξησης των απολαβών μεγαλοστελεχών, μεγαλόσχημων και γενικώς υψηλόβαθμων παραγόντων (οι περισσότεροι των οποίων διορίζονται από την κυβέρνηση).

Στον Εκηβόλο της 23ης/4 επιχειρήσαμε μία πρώτη προσέγγιση με βάση τα λίγα στοιχεία που είχαμε μέχρι εκείνη την ώρα. Το θέμα είναι υπαρκτό και "τρέχει", αναφέρθηκε και στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (25/4) με τον χαρακτηριστικό τίτλο "αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη" και "ανεβαίνει το ανώτατο όριο των αμοιβών σε διοικητές οργανισμών του Δημοσίου".

Δεν αναφερθήκαμε ονομαστικά σε μία προς μία τις περιπτώσεις όχι γιατί… φοβηθήκαμε, όπως νομίζει ο φίλος geo, αλλά επειδή δεν έχουμε ακόμη συνολικά (και αναλυτικά) τον αριθμό των οργανισμών και επιχειρήσεων όπου η προωθούμενη τροποποίηση θ α μπορούσε να εφαρμοστεί.

Ενδεικτικές περιπτώσεις υπάρχουν και ο φίλος geo (και όσοι άλλοι δυσπιστούν) θα ενημερωθεί για όσες είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Και ονομαστικά και αναλυτικά με μισθούς και ονόματα, φίλε geo. Και καλό θα ήταν σε αυτήν τη συγκυρία να υπάρξει μία ευρύτερη προσπάθεια και πιο συντονισμένη αναφορά όλων αυτών των περιπτώσεων που διαπιστωμένα θα παραπέμπουν σε νεποτισμό, διαφθορά, προκλητικές συμπεριφορές(*), αμετροέπεια και συμπεριφορές(**) κρατούντων.

(*) Για παράδειγμα, στη "Real News" (25/4) υπάρχει σχετικό θέμα (του Νίκου Τσέφλιου) για "παρέλαση σπατάλης 100.000 ευρώ από 8 βουλευτές" που προκάλεσε την "οργή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για τη διακομματική αντιπροσωπεία, που αποχώρησε νωρίς για να…ψωνίσει".

(**) Ξεπερνούν τις 5.000 οι οργανισμοί στη χώρα μας, τα συμβούλια, οι ΜΚΟ και οι κάθε λογής χρηματοδοτούμενες από τους φορολογουμένους οργανώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ενδεικτικά, στην ΕΥΔΑΠ το Δ.Σ. της επιχείρησης είχε φτάσει τα 13 μέλη, με τους υπουργούς Οικονομίας και ΥΠΕΧΩΔΕ να διορίζουν τα δέκα μέλη. Το ρεκόρ πάντως συμμετοχής μελών σε Δ.Σ. το κατέχει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος ξεκίνησε το 2007 με 7μελές Δ.Σ., για να καταλήξει σε 15μελές(!) τον Ιούνιο του 2009. Την ίδια στιγμή που λένε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την επαρκή κάλυψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μουσεία κ.λπ., ακόμη και στην (υποτίθεται) "ευαίσθητη" περιοχή Βεργίνα - Δίον - Αιγές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v