Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτα νέα μέτρα και μετά το πακέτο

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για 3ετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα ανοίξει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Επιταχύνονται οι συζητήσεις, λέει ο Στρος-Καν.

Πρώτα νέα μέτρα και μετά το πακέτο
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διαμόρφωση τριετούς προγράμματος οικονομικής πολιτικής θα ανοίξει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από την Ουάσιγκτον.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαΐου, αλλά δεν ξεκινούν από μηδενική βάση αφού ήδη εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντ. Στρος-Καν, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα την οποία επιδεικνύει η Ελλάδα στη λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μετά την αίτηση για προσφυγή από την πλευρά της Ελλάδας οι συνομιλίες μας τις αρμόδιες αρχές έχουν επιταχυνθεί, πρόσθεσε ο κ. Στρος-Καν.

Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ελλάδας, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε συναντήσεις με ομολόγους πολλών κρατών που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση.

Χθες ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με την "τρόικα" Στρος-Καν, Ρεν και Τρισέ, ενώ είχε συνάντηση με τον κ. Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος "προέτρεψε" τις ευρωπαϊκές αρχές να κινηθούν γρήγορα για να δώσουν μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ακόμη μία συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό των αγορών για την ετοιμότητα του μηχανισμού στήριξης, όπως φάνηκε από τις σχετικές δηλώσεις και ιδιαίτερα τις συνεχείς επιφυλάξεις που εκφράζονται από την πλευρά της Γερμανίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της κ. Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε πως η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 3 - 4 μήνες, καθώς υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης, ενώ υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η διαχείριση των εσόδων, η λειτουργία του προϋπολογισμού.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κερδοσκόποι που στοιχηματίζουν υπέρ αυτού του σεναρίου "θα χάσουν και τα πουκάμισά τους".

Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανεισμού και κάτι τέτοιο δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v