Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2011

Προλειαίνεται το έδαφος στη ΔΕΗ

"Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της Επιχείρησης, και άρα πώληση μέσω του χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζεται σε σχετικό θέμα του euro2day.

Είναι, νομίζουμε, η πρώτη φορά όπου ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός τοποθετείται στο επίμαχο ζήτημα ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Πράγματι. Να δούμε, όμως, εάν οι διευκρινίσεις του μπορούν να είναι επί της ουσίας δεσμευτικές και αποτελεσματικές. Η αποσαφήνιση πως η πώληση μέσω του Χ.Α. δεν είναι στις προθέσεις τους ενδέχεται να μην επαρκεί εάν κριθεί από τους δανειστές πως θα πρέπει να επιτευχθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα και στόχοι. Οπότε…

Σύμφωνοι, η χρηματιστηριακή αξία της Επιχείρησης έχει... εξαερωθεί στο 1,31 δισ. ευρώ (μετρά απώλειες 47,7% από την αρχή του έτους και 53,3% από τα υψηλά 52 εβδομάδων) και το ενδεχόμενο διάθεσης ενός ποσοστού θα απέφερε μέτρια έως ελάχιστα αποτελέσματα και έσοδα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την προοπτική ενός γενναίου υπερτιμήματος (με βάση, βέβαια, την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία), όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί και στην περίπτωση του ΟΤΕ. Οπότε…

Η διευκρίνιση πως δεν θα επιδιωχθεί πώληση μέσω του Χ.Α., αλλά η σύναψη συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή ή η πώληση θυγατρικών εγείρει αυτόματα εύλογα ερωτήματα. Με την Αθήνα να βρίσκεται στο… καναβάτσο, πόσο καλύτερους όρους θα μπορούσε να διαπραγματευτεί (και να πετύχει) από έναν πανίσχυρο πιεστικό δανειστή-επενδυτή;

Εάν, για παράδειγμα, η γερμανική RWE επιδιώξει να επανενεργοποιήσει το προσύμφωνο που είχε υπογραφεί επί Ν.Δ., τι γίνεται; Εάν στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Ήλιος ζητηθούν συγκεκριμένες εκτάσεις ή λιγνιτοφόρες περιοχές της Επιχείρησης στη δυτική Μακεδονία, με ποιους όρους θα αποτιμηθούν;

Γιατί, εάν οποιαδήποτε μέτρηση γίνει με βάση τα στοιχεία του ενημερωτικού εισαγωγής στο Χ.Α., το συζητάμε. Εάν, όμως, επιχειρηθεί να γίνει με όρους μνημονίου.

Το ίδιο ισχύει και για την πρόθεση πώλησης θυγατρικών…

Θεωρούμε, κατ' αρχάς, ικανοποιητική τη διευκρίνιση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο η δυσχερέστατη θέση της χώρας και η πιεστικότατη (σε βαθμό… εκβιασμού) επιμονή των δανειστών μας μας κρατούν επιφυλακτικούς.

Εδώ θα είμαστε να δούμε τι εν τέλει θα γίνει και κατά πόσον αυτήν τη φορά οι διευκρινίσεις του υπουργού θα πιάσουν τόπο. Άλλωστε, η στήλη παρακολουθεί εδώ και καιρό από πολύ κοντά το θέμα της ΔΕΗ και της προκλητικής απαξίωσης της Επιχείρησης. 

ΣΗΜ.: Επιφύλαξη διατηρούμε κυρίως λόγω της ρητής θέσης του Όλι Ρεν πως τους δανειστές δεν τους ενδιαφέρουν οι χαμηλές αποτιμήσεις (εάν, πώς και γιατί απαξιώθηκαν οι προς πώληση επιχειρήσεις), αλλά η επίτευξη των στόχων.

Η λογική του… πουλήστε όσο-όσο, αρκεί οι δανειστές να πάρουν ένα μέρος από αυτά που διεκδικούν, είναι προφανής σε κάθε δήλωση Ευρωπαίου πολιτικού, δανειστή και ενδιαφερομένου.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v