Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 9 2012

Δυστυχώς μια από τα ίδια…

Παρακολουθήσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις ομιλίες και κάποιες από τις δευτερομιλίες των αρχηγών χωρίς όμως να ακούσουμε κάτι καινοτόμο. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, να προσφέρει ένα αχνό όραμα πως το πολιτικό σύστημα μπορεί να δει διαφορετικά και να πράξει ρηξικέλευθα, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.

Και θυμηθήκαμε τα λόγια ενός πολύ φίλου, ανθρώπου της αγοράς, από τους πιο οξυδερκείς και διορατικούς, πως συχνά το σπουδαίο μπορεί να κρύβεται σε απλές, ανθρώπινες σκέψεις και ενέργειες.

Έτσι, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει μία διεθνή εκστρατεία προβολής των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας με σύνθημα Η Ελλάδα το καλύτερο… οικόπεδο του πλανήτη. 

Η κυβέρνηση (αλλά και η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) θα έπρεπε να προτείνει ενδιαφέρουσες ιδέες τόσο στο ψυχολογικό όσο και στο πραγματικό επίπεδο.

Θα μπορούσαν (υποστηρίζει ο φίλος μας) λ.χ. να ανακηρύξουν την Κρήτη (ή τη Μεσσηνία, ή όποιον άλλον τόπο) τεχνολογικό νησί. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε παροχή γης και δημόσιας έκτασης σε εξειδικευμένα τεχνολογικά πανεπιστήμια για τις εγκαταστάσεις τους λ.χ. στην Κρήτη με βασικό επιχείρημα το ωραίο κλίμα.

Η αγορά στην οποία θα απευθυνόταν η χώρα μας θα ήταν κυρίως Άραβες και Ασιάτες (Ινδοί, Κινέζοι). Θα δίνονταν κίνητρα (φορολογικά και άλλα) σε μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας να μεταφέρουν παραγωγικές εγκαταστάσεις τους λ.χ. στην Κρήτη, σε συνδυασμό με τα πανεπιστήμια και την έρευνα.

Εύλογα είναι πιο ωραία για έναν Κινέζο ή έναν Ινδό να δουλεύει κάτω από το ωραίο κλίμα της χώρας παρά στο Σιάτλ ή αλλαχού.

Και το λέμε αυτό, επειδή οι Κινέζοι λειτουργούν στη Δανία παράρτημα του γονιδιακού τους κέντρου BGI με 2.000 εργαζόμενους και ερευνητές..

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την Ελλάδα ουδείς κι ουδέποτε αρμόδιος τους προσέγγισε παρότι οι Κινέζοι επιδίωκαν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μία άλλη ιδέα, που ούτε καν… ακούμπησαν, θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση εξειδικευμένων εργαλείων με διάφορα κίνητρα, όπως επενδυτικά funds σε αναπτυξιακούς τομείς π.χ. ξενοδοχεία που θα έχουν φορολογικά κίνητρα σε αναλογία με σταθερή αύξηση θέσεων εργασίας.

Περιμέναμε είναι αλήθεια εις μάτην να ακούσουμε κάτι δροσερό, καινοτόμο, ένα σχέδιο που να αξιοποιεί στο ελάχιστο το πλούσιο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου. Τους χιλιάδες νέους ανθρώπους, που και ιδέες έχουν και όρεξη για δουλειά.

Δυστυχώς μία από τα ίδια, τη στιγμή που η ανεργία στους νέους έχει εκτιναχθεί πάνω από το 50% και όταν η νεολαία μας είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ στην Ευρώπη (μετά την Γαλλία) που έχει τόσο υψηλά ποσοστά σπουδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v