Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2012

Καλοί…, κακοί εκτός του ευρώ

Την προειδοποίηση πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να εκδιωχθούν από τη ζώνη του ευρώ έκανε ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του περίφημου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Ο ισχυρός άνδρας του ifo σημειώνει πως το ευρώ θα επιβιώσει ΜΟΝΟ αν αποχωρήσουν η Ελλάδα (η… κακιά, η στιγματισμένη χώρα) αλλά και η Πορτογαλία (η καλή, πρόθυμη και υπάκουη χώρα). Αυτές οι δύο (χώρες) δεν τα καταφέρνουν με το ευρώ και θα πρέπει να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, εκτιμά ο H.W.S.

Ουσιαστικά, συμπλέει με όσα εδώ και μέρες υποστηρίζουν οι αναλυτές δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της χώρας του (Deutsche Bank και Commerzbank), ωστόσο έχει τη σημασία του το ότι βάζει στην ίδια μεριά την Ελλάδα με την Πορτογαλία.

Η μεν πρώτη συνεχίζει να λειτουργεί σαν ο κατεξοχήν απορρυθμιστής του ευρωσυστήματος κι έχει στιγματιστεί από τους δανειστές (κυρίως τους Γερμανούς) ως failed state (με το πολιτικό της σύστημα αδύναμο να ανταποκριθεί στις ιστορικές προκλήσεις και τον κόσμο βαθύτατα «τραυματισμένο»). Η δεύτερη, όμως, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, δεν φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη.

Τελευταία, η Λισαβόνα (προφανώς για να διαχωρίσει τη θέση της από την Αθήνα) επαναβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση του προγράμματος… θεραπείας, ούτε να θέσει αντιρρήσεις στην ακολουθούμενη πολιτική καθώς μόνη διέξοδος είναι η τήρησή της.

Μία ουσιώδης διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας (που αφορά το το πολιτικό, και όχι μόνο, κατεστημένο) έγκειται στο γεγονός πως το Βερολίνο κρατά δεμένη την Αθήνα. Μέσω υποθέσεων - σκανδάλων τύπου Siemens κ.ά. και πλήρους γνώσης των «σκελετών» που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες.

σ.σ.: όταν μέσα στον γενικότερο χαμό οι εκπρόσωποι της ελληνικής Αριστεράς «σφάζονται» για τις θέσεις στη Βουλή (πού θα καθίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ), τι να περιμένει κανείς; Θεσιθήρες της κακιάς ώρας και του μικροκόσμου τους και αυτοί!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v