Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

«Οχι» Βακάκη σε νέες ανατιμήσεις -λόγω και των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα-, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πέννυ Κούτρα.

Συγκυριακές χαρακτηρίζει/εκτιμά τις νέες αναταράξεις με αφορμή την κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ο βασικός μέτοχος της Jumbo. Εχει ενδιαφέρον η άποψή του, καθώς επιβεβαιώθηκε πλήρως στην πρώτη κρίση της ναυλαγοράς (από τους πρώτους ευρωπαίους επιχειρηματίες που «έκοψε» τις παραλαβές/προμήθειες από μακρινές αγορές).

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να «αγοράσει» πληθωριστικό τζίρο, υποσημειώνοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις για το 2024 καθίστανται ρευστές, εφόσον κανείς δεν γνωρίζει αν οι υφιστάμενες συνδυαστικές πιέσεις στο κόστος λειτουργίας και διάθεσης πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εντυπωσιακή η αύξηση συναλλαγών, προσυμφωνημένων εντολών και στοχευμένων εισροών κυρίως στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: συναλλαγές αξίας 138,1 εκατ. την Παρασκευή σε ανοδική συνεδρίαση, με 15,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες εντολές και τα 60 εκατ. σε μόλις τρεις μετοχές, των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς.

Συναλλαγές αξίας 145,5 εκατ. τη Δευτέρα σε ανοδική συνεδρίαση, με 24,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες εντολές και τα 75 εκατ. συναλλαγών σε τέσσερις μετοχές, των Eurobank, Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Βank.
Τάση που συνεχίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, απόρροια νέων αυξημένων εισροών, με αποτέλεσμα τον τζίρο των 178 εκατ. με 48,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 87 εκατ. σε 4 μετοχές, των Eurobank, Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Βank.

Πάνω από 1,25 δισ. οι προσφορές στη χθεσινή έκδοση ομολόγου 6ετούς διάρκειας της Alpha Bank.

Η διοίκηση άντλησε 400 εκατ., με απόδοση στο 5,125% (αρχικές σκέψεις για 5,5%).

Αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας, η Alpha Βank ακολούθησε στον δρόμο που για το 2024 «άνοιξε» η Πειραιώς στις 9 Ιανουαρίου. Με 10ετούς διάρκειας Tier 2 -για 500 εκατ. με 7,25% (αρχικό 7,75%).

Στις 19 του μηνός η Eurobank βγαίνει με ομόλογο υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας, αντλεί 500 εκατ. με 7% και σε αυτή την έκδοση η προσφορά ήταν πολλαπλάσια.

Ξεκάθαρα long η τάση για τον S&P 500 στη Wall Street. Σε νέο ιστορικό υψηλό των 4.958,61, με τα futures στις 4.971 μονάδες.

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου 3μήνου/χρήση 2023 οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη, προφανής η στόχευση -πλέον- και του 5χίλιαρου. Προς... αχαρτογράφητες κορυφές βλέπουν οι long, ο Ηλίας Ζαχαράκης μάς στοχοθετεί τις 5.003 και 5.042 μονάδες. Επιβάλλεται η επιβεβαίωση των στηρίξεων σήμερα, μετά την εκτίμηση Πάουελ πως δεν βλέπει μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. Oύτως ή άλλως πιθανή ημερομηνία που «κύκλωναν» οι περισσότεροι ήταν η συνεδρίαση της Fed στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου.

Νέο ιστορικό υψηλό και μερική κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση.
Εως τα 25 ευρώ -περίπου-, 3 ευρώ υψηλότερα από τη μέση τιμή κτήσης της CosCo αλλά σε όρους αποτίμησης δεν φτάνει καν το ήμισυ της... Βαλένθια. Μόλις 617,5 εκατ. η αποτίμηση, βαθιά υποτιμημένη σε σχέση με των ανταγωνιστικών φορέων της πρώτης 5άδας στην Ευρώπη.

Ενα θέμα για τα μεγέθη του ΟΛΠ είναι -εύλογα- οι συνέπειες λόγω του ημιαποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας, με το ΔΝΤ να υπολογίζει σε 30% τη μείωση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με (ανεπίσημα) στοιχεία του OΛΠ η κίνηση στους προβλήτες του ΣΕΠ εμφανίζει σημαντική μείωση, αλλά στη διοίκηση θεωρούν πως ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα της κρουαζιέρας.

v