Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με περιοχή αναφοράς τις 2.000 μονάδες, short και long θα συνεχίσουν, για δεύτερη σερί εβδομάδα, τη "μάχη" τους για την επίτευξη των στόχων τους.

Σε ημερήσια προσέγγιση η τάση είναι short- προς την ζώνη των 1.985-1.975 μονάδων- με κοντινή στήριξη για τον ΓΔ στις 2.012 μονάδες.

Συνεκτιμώντας το μερίδιο συναλλαγών/τζίρου στις μετοχές των συστημικών με την υπεραπόδοση και των τεσσάρων, η προσοχή των long παραμένει επικεντρωμένη στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, όσο συντηρείται/επιβεβαιώνεται η στήριξη των 2.178 μονάδων για τον ΔΤΡ τόσο οι long διατηρούν το πλεονέκτημα. Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει, και δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα υπεραπόδοσης των τραπεζικών, ενόσω διολισθαίνουν οι τιμές των περισσότερων blue chips;

Σήμερα είναι η προγραμματισμένη αξιολόγηση από τον οίκο DBRS. Ο καναδικός οίκος είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ από ΒΒΒ χαμηλό, μία κλίμακα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Στην αξιολόγηση του Μαρτίου η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα της θέσης των αναλυτών του οίκου πως οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα είχαν μειωθεί αισθητά.

Εχει σημασία η αξιολόγηση της DBRS, καθώς γίνεται σε μία συγκυρία αναταράξεων στις αγορές χρέους χωρών της Ευρωζώνης, με αφορμή την κρίση στη Γαλλία. Πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η «τιμολόγηση» των ομολόγων γίνεται με απόδοση 3,418%, δηλαδή χαμηλότερα του γαλλικού, στα 3,480%.

Μετά και την ανακοίνωση της ένταξης της Metlen Energy & Metals στον FTSE 100, μένει να φανεί ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση με διεθνές πρόσημο.

Δύο τα κρίσιμα μέτωπα, κατά την άποψή μου, αμφότερα αναφέρονται από τον Γιώργο Φιντικάκη.

Το ένα αφορά στο blame game Αθήνας-Λευκωσίας για το project του Great Sea Interconnector -με τον ΧΑΜαιλέοντα να προδιαθέτει για το διαφαινόμενο... ναυάγιο ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που, κατά πώς φαίνεται, θα παραμείνει στα χαρτιά λόγω παρέμβασης (sic) της Τουρκίας.

Προφανώς και δεν «έσκασε» από το πουθενά, σπίτια όπως λ.χ. Goldman Sachs περίμεναν ότι το πρόβλημα θα ξαναέβγαινε από το... χαλί. Είναι και δυσθεώρητο, δεν μπορεί να καλυφθεί. Αλλά και για να τα λέμε ως έχουν, τον... ασκό του Αιόλου άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας όταν οδηγούσε τη χώρα του σε εκλογές, αμέσως μετά το ανεπιτυχές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Ενδεικτικά, το 2024 το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε στα 162,4 δισ. ευρώ, στο 6,2% του ΑΕΠ, το κρατικό χρέος εκτινάχθηκε στα 3,3 τρισ. ευρώ. 

Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το χθεσινό 4,58% στα 38,80 ευρώ για τη μετοχή του ΟΛΘ. Νέο ιστορικό υψηλό για τον τίτλο, στα 391,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση (στο 1,141 δισ. του ΟΛΠ) του Οργανισμού και στη Θεσσαλονίκη ξανά «ζεσταίνονται» παλαιότερα σενάρια. Αφορμή; Οι τελευταίες εντολές (από Πέμπτη 21/8) που φέρεται να γίνονται για λογαριασμό αγοραστή που δεν είναι από την πλευρά της Belterra.

Πώς έχει η κατάσταση: Στη συμπρωτεύουσα δεν έχει κοπάσει η αντιπαράθεση Μυστακίδη-Σαββίδη, με επίκεντρο το γήπεδο της Τούμπας.

v
Απόρρητο