Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στην Αθήνα κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη του επόπτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου.

Από τις συναντήσεις -σήμερα με Eurobank και Εθνική- θα κριθεί και το θέμα των χρηματικών διανομών. Παράλληλα τρέχουν οι εξελίξεις όσον αφορά στην αποεπένδυση του ΤΧΣ. Ενδεχομένως αύριο, σίγουρα όμως την επόμενη εβδομάδα, θα παραδοθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου η έκθεση για την πώληση της συμμετοχής στην Πειραιώς. Θα ακολουθήσουν η συνεδρίαση για να δοθεί το Ο.Κ. έναρξης της διαδικασίας, η ενημέρωση από τον σύμβουλο του Ταμείου με νέα έκθεση για το ποσό που θεωρεί πως θα αποφέρει η πώληση και εκ νέου συνεδρίαση του Δ.Σ. για το ποσοστό που θα διατεθεί.

Ξάφνιασε την κοινότητα η ανάλυση της Axia για τη ΔΕΗ, καθώς η τιμή-στόχος των 22,6 ευρώ παραπέμπει σε «δίπλωμα» της μετοχής.

Στα 11,80 ευρώ η τιμή εχθές -στα 7,25-12,67 ευρώ το εύρος διακύμανσης χαμηλού-υψηλού 52 εβδομάδων.
Στα 4,507 δισ. η αποτίμηση του ομίλου -καθότι διαθέτει ικανό διεθνές αποτύπωμα ήδη-, που εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι αναλυτές της εξειδικευμένης χρηματιστηριακής θα αναλογεί σε 9 δισ. ευρώ. Προφανώς ανάλογη προσαρμογή θα πρέπει να εννοούν οι αναλυτές για τον ενεργειακό κλάδο ευρύτερα.

Στις παρυφές των 5.000 μονάδων ο S&P 500, οι 5.063 είναι -ήδη- η επόμενη ορατή «κορυφή». Στις 4.945 μονάδες η κοντινότερη σημαντική στήριξη. Προσοχή χρειάζεται το θέμα της «στεγαστικής πίστης» (και δη των εμπορικών ακινήτων, μετά και τις απαντήσεις Γέλεν στη Γερουσία πως ο συγκεκριμένος κλάδος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα).

Θυμίζω την προ έτους κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες -Silicon Valley Bank- και το πρόγραμμα χρηματοδότησης/στήριξης (Bank Term Funding Program). Για το ΧΑ, υπό κανονικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η long τάση δεν έχει θέμα διατηρησιμότητας μεσοπρόθεσμα, με τον ΔΤΡ έχοντας υπερβεί τις 1.209 (νέο ανώτερο stop, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη) να «βλέπει» προς τις 1.266 μονάδες. Στήριξη στις 1.160 (stop για long θέσεις).

Με τα εχέγγυα της επιτυχούς διοργάνωσης του 2023, η φετινή HO.RE.CA. αναμένεται να επιβεβαιώσει τον τίτλο της ως του κορυφαίου εκθεσιακού event για τον Τουρισμό & τη Μαζική Εστίαση.

Περισσότεροι από 500 εκθέτες θα συναντηθούν με πάνω από 70.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ενώ τα τέσσερα stages (Gastronomy Lab, Beer & Spirits Show, Coffee Events, HORECA Business Lab) θα φιλοξενήσουν πάνω από 100 ομιλητές και chefs σε 140 ώρες workshops & live cooking shows.

Η έκθεση HO.RE.CA. κάθε φορά συγκεντρώνει ως εκθέτες τις εταιρείες leader της αγοράς, που παρουσιάζουν όλες τις νέες τάσεις, τα καινοτόμα προϊόντα, προτάσεις και high-end λύσεις για την κατασκευή, ανακαίνιση, διακόσμηση, εξοικονόμηση ενέργειας, τροφοδοσία, εξοπλισμό και την ψηφιακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης.

«Οχι» Βακάκη σε νέες ανατιμήσεις -λόγω και των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα-, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πέννυ Κούτρα.

Συγκυριακές χαρακτηρίζει/εκτιμά τις νέες αναταράξεις με αφορμή την κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ο βασικός μέτοχος της Jumbo. Εχει ενδιαφέρον η άποψή του, καθώς επιβεβαιώθηκε πλήρως στην πρώτη κρίση της ναυλαγοράς (από τους πρώτους ευρωπαίους επιχειρηματίες που «έκοψε» τις παραλαβές/προμήθειες από μακρινές αγορές).

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να «αγοράσει» πληθωριστικό τζίρο, υποσημειώνοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις για το 2024 καθίστανται ρευστές, εφόσον κανείς δεν γνωρίζει αν οι υφιστάμενες συνδυαστικές πιέσεις στο κόστος λειτουργίας και διάθεσης πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

v