Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2013

Προάγγελος νέων μέτρων η Κομισιόν

Καθόλου ευχάριστα, για όλους μας, τα τελευταία νεότερα από την Κομισιόν.

Κοντολογίς «...η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα» επισημαίνει το προσχέδιο της έκθεσής της που εκδόθηκε μετά τον τελευταίο έλεγχο που πραγματοποίησε η τρόικα και, σε συνδυασμό με τις υστερήσεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, αποτελεί προαναγγελία λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016.

Κατ΄αρχάς.

Όμως το ανησυχητικό είναι πως η διαπίστωση (ή μήπως προειδοποίηση;) των «δημοσιονομικών κενών» για την προσεχή τετραετία γίνεται μετά τον τελευταίο έλεγχο και μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη λήψη διορθωτικών μέτρων, που σημαίνει πως οι δανειστές επαναφέρουν το ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, παράμετρο που η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει (*) ότι «...για το 2013 δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έκθεση που παρέδωσε η τρόικα στο Eurogroup τη Δευτέρα». Παράλληλα, σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να μη ληφθούν νέα μέτρα ούτε το 2014 (σ.σ. χρονιά διπλών ή τριπλών εκλογών).

Μακάρι να επιβεβαιωνόταν ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος όμως -έχουμε τη βεβαιότητα πλέον- ενεργεί και ως πολιτικός εξίσου ως οικονομολόγος.

(*) Μόλις πρόσφατα η από τις 25/6 βεβαίωση του κ. Στουρνάρα πως «η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου» έχει ακυρωθεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας διά στόματος W. Schaeuble.

σημ.: μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες, συμβούλευαν θυμόσοφα οι παλαιότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v