Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2013

Το Βερολίνο... καραδοκεί

Από τις 28/6 το euro2day είχε προειδοποιήσει για τις φανερές προθέσεις του Βερολίνου.

Στο σχετικό θέμα με εύγλωττο τίτλο «Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει το ΤΑΙΠΕΔ» γινόταν εκτενής αναφορά, πολύ συγκεκριμένη μάλιστα, που δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Από το άρθρο (της 26ης/8) θυμίζουμε κυρίως δύο σημεία:

- Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι πρόταση για την είσοδο ξένων manager με υπερεξουσίες στο Ταμείο, ενώ δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμα και την αναστολή της λειτουργίας του και την παραχώρηση του έργου του (εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου) να την αναλάβει ιδιωτική εταιρία.

- Είναι η δεύτερη φορά που οι πιστωτές πιέζουν για τη δημιουργία ενός νέου φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις. Είχε προηγηθεί τον Μάιο του 2011 η πρόταση των Ευρωπαίων πίσω από την οποία βρισκόταν η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έκανε λόγο για επιτροπή ξένων που θα διαχειρίζεται τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Παρεμπιπτόντως όποιος (κυρίως στην κυβέρνηση, στο οικονομικό επιτελείο) έχει την... ψευδαίσθηση πως οι Γερμανοί και το Βερολίνο αφήνουν τέτοιες αφορμές να πάνε χαμένες ας ξαναδιαβάσει τα στοιχειώδη της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας. Και συν τοις άλλοις, θα μιλούν για διαφθορά, κωλυσιεργία και για ό,τι άλλο θέλουν ποιοι, οι αρχιερείς των υποθέσεων Siemens, ThyssenKrupp κ.ά., για να μην ανατρέξουμε πέραν της δεκαετίας του ΄60.

Αυτά τα ολίγα, και όποιος θέλει ας στοιχηματίσει για τη συνέχεια.

Α, ένα στοίχημα για το αν θα «κουρευτεί» ή όχι το ελληνικό χρέος μετά τις 22/9 τρέχει από την πλευρά της η Bild. Η γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα (αλλά πρώτη με πωλήσεις 2,5 εκατ. φύλλων καθημερινά) προκαλεί τον Wolfgang Schaeuble και δέχεται πονταρίσματα από το κοινό της (στη διεύθυνση www.bild.de).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v