Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 12 2013

Δεν... παίζονται οι άνθρωποι (*)

Διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του euro2day πως «όχι σε τρεις, αλλά ακόμα και σε μία δόση θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι» . Για ποιoν λόγο, παρακαλώ; «Λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων»... Μάλιστα! Πιο συγκεκριμένα... «δηλώσεις που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί και βρίσκονται μπλοκαρισμένες στο υπουργείο».

Δεν έχουν εκκαθαριστεί με υπαιτιότητα του υπουργείου Οικονομικών, των αρμόδιων υπηρεσιών του, των μηχανισμών του, της τεχνολογικής υποδομής του. Και; To γεγονός δημιουργεί τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι να λάβουν με σημαντική καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά σημειώματα και να υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος πιθανότατα εφάπαξ.

Δεν είμαστε καθόλου καλά. Οι άνθρωποι δεν παίζονται! Μετά το επικοινωνιακό γαϊτανάκι για το φλέγον ζήτημα των κατασχέσεων (ακόμη και) της πρώτης κατοικίας, των πλειστηριασμών, όπου τάχα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος δείχνει να συμπονά τον φτωχό (ήμαρτον!) και μπλα, μπλα, έρχεται ο πέλεκυς του υπ. Οικονομικών. Τη δική τους αβελτηρία θα την πληρώσει ο φορολογούμενος. Ε, δεν παίζονται οι άνθρωποι!

Για να μην παραλείψουμε και την προωθούμενη σιωπηρή παράταση της περιόδου πληρωμής για όσα οφείλουν οι 380.000 επαγγελματίες του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) λόγω... ανικανότητας του ίδιου του κράτους να συντονίσει τα του οίκου του και να πράξει τα αυτονόητα. Αίφνης το Σάββατο φάνηκε να δίνεται παράταση 6 μηνών για την αποδοχή της ρύθμισης.

Εύλογο το ερώτημα, δεν θα μπορούσε να επιμηκυνθεί εξαρχής ο χρόνος; Ο κεντρικός μηχανισμός είναι νούμερο, γρυλλίζοντας απειλές που δεν μπορεί να εφαρμόσει. Όποιος γρυλλίζει απειλές που δεν μπορεί να εφαρμόσει μοιάζει περισσότερο με τραμπούκο, παρά με ευνομούμενο κράτος.

Αν μάλιστα αυτό γίνεται κατ΄ εξακολούθηση σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της κρατικής μηχανής, δεν λογίζεται για διαχειριστής του δημόσιου συμφέροντος.

Είναι ένας επικίνδυνος, αναποτελεσματικός και εκφοβιστικός μηχανισμός για τους ίδιους τους πελάτες του.

Δηλαδή για τους πολίτες, τους φορολογούμενους, τους δανειολήπτες.

(*) Έργα και ημέρες... μαθητευόμενων μάγων -στις πλάτες του κοσμάκη-, και μάλιστα κατακαλόκαιρο, της Παναγίας.

Άπαιχτοι! Άπαιχτοι, αλλά καλοπληρωμένοι, με τα χρυσόβουλά τους ανέγγιχτα από την πρωτοφανή κρίση, που μαστίζει τη χώρα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v