Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2013

ΤΧΣ: Κατηγορηματική η διάψευση, υπαρκτά τα προβλήματα

Σε χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιό μας αναφερθήκαμε σε όσα φέρεται να ειπώθηκαν από την επικεφαλής του ΤΧΣ σε συνάντησή της με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Κατηγορηματική η διάψευση του ταμείου και κατανοητή η σπουδή της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που συν τοις άλλοις θα συνέβαλε στην περαιτέρω σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Καλύτερο κλίμα σημαίνει ευκολότερη προσέλκυση ξένων κεφαλαίων (κυρίως στις τράπεζες) και ουδείς εχέφρων αντιλέγει, απεναντίας.

Ωστόσο, το ΤΧΣ δεν μπορεί να παραγνωρίζει πως η ανακεφαλαιοποίηση (πρώτη και ουσιαστικότερη φάση της διαδικασίας) καθυστέρησε σχεδόν έναν χρόνο, ότι το προβαλλόμενο ως... πολύφερνη νύφη Τ.Τ. βγήκε σε διεθνή διαγωνισμό (με σύμβουλο μάλιστα την Goldman Sachs έναντι αμοιβής 1.000.000 ευρώ), αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας -ούτε ένας, μάλιστα- ξένος αγοραστής από κανένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Όσον αφορά την αποτίμηση των τραπεζών και το ενδιαφέρον των ξένων, αυτό όντως εμφανίζεται ενισχυμένο τελευταία (κυρίως σε Alpha Bank, Πειραιώς και δευτερευόντως στην ΕΤΕ), αλλά ακόμη θέλει πολλή δουλειά -πάρα πολλή δουλειά- μέχρι να περάσουν σε επενδυτές οι μετοχές των τραπεζών, που έχει στον έλεγχό του το ΤΧΣ.

Ας μην μας διαφεύγει η μικρή -αλλά ουσιώδης- λεπτομέρεια πως τα έσοδα από την επαναγορά τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ επηρεάζουν άμεσα το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v