Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2013

Χρηματοδοτήσεις μέσω... τρίτων!

Ενδιαφέροντα όσα σημειώνει η Πένυ Κούτρα στο θέμα της «Στήνεται Private Equity για ελληνικές εταιρείες».

Σημειώνει η εκλεκτή συνάδελφος πως «...πέρα από τα ιδρυτικά μέλη όπως οι κ. A. Λιβέρης, Γ. Δαυίδ, Γ. Λογοθέτης, M. Κent, Γ. Στάμας, μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται η Α. Huffington, ο δισεκατομμυριούχος John Catsimatides,που επιχείρησε να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης, η C. Mentzelopoulos, οι εν Ελλάδι εγκατεστημένοι Πάνος Μαρινόπουλος και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και πολλοί άλλοι».

Κατά την εκτίμησή μας η παρουσία 2-4 συγκεκριμένων ονομάτων δείχνει την στροφή, που φαίνεται να επιχειρείται σε μία περίοδο που «ξένα κεφάλαια» όπως τα Fairfax, York Capital, INVEL (ξεχωριστές περιπτώσεις, διαφορετική μορφή χρηματοδότησης αλλά κοινή συνισταμένη η ενεργοποίησή τους) δοκιμάζουν σε αυτή την εγχώρια αγορά & σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους.

Εκ των ων ουκ άνευ αυτή η στροφή προς «εναλλακτικές μορφές» χρηματοδότησης από τη στιγμή που το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει τα γνωστά προβλήματά του, που η ρευστότητα παραμένει είδος σε...ανεπάρκεια και το Χρηματιστήριο δεν μπορεί- ακόμη (*)- να αποτελέσει μήτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης των εταιρειών, επαγγελματιών της αγοράς.

Είναι προδικασμένο, πως είτε αυτή η προσπάθεια που αναφέρει η Πένυ Κούτρα είτε κάποια άλλη, είναι η απαρχή ενός κύκλου χρηματοδότησης επιχειρήσεων, τομέων και κλάδων.

Πιθανότατα για το 2014 αυτές οι προσπάθειες, αυτά τα εγχειρήματα θα αυξηθούν θεαματικά. Εάν δε συνδυασθούν με καλύτερη- ορθολογικότερη προώθηση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων τότε ναι, μπορεί να υπάρξει διέξοδος για ορισμένους.

(*) νομοτελειακά το χρηματιστήριο θα διαδραματίσει έναν από τους λειτουργικούς ρόλους του. Και με τις μέχρι τώρα ενδείξεις μάλλον νωρίτερα απ΄ ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v