Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται Private Εquity για ελληνικές εταιρείες

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, αλλά focus στην Ελλάδα, η Ελληνική Πρωτοβουλία προωθεί δράσεις υποστήριξης της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας. Στα σκαριά private equity για επενδύσεις σε ΜμΕ. Προώθηση πακέτου επώνυμων ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Στήνεται Private Εquity για ελληνικές εταιρείες

Χείρα βοηθείας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα με σειρά προγραμμάτων υποστήριξης αλλά και χρηματοδότησης προωθεί η Ελληνική Πρωτοβουλία, ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε από κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας.

Μόλις 15 μήνες μετά τη σύστασή της, η Ελληνική Πρωτοβουλία προωθεί ήδη τη δεύτερη διοργάνωση του Ελληνικού Επιχειρηματικού Βραβείου, αλλά και τη δημιουργία ενός private equity που θα επενδύει σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη συντονισμένη εξαγωγική προώθηση ελληνικών εταιριών και τη μετεκπαίδευση στελεχών στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων δράσεων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Μάιλς Πρέσλερ, o οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, ο οργανισμός έχει σκοπό «να αναπτυχθεί, να αποδώσει σε βάθος χρόνου και να αποκτήσει παγκόσμιο μέγεθος». Ήδη, έχει προσαρτήσει ως μέλη του και υποστηρικτές του περισσότερα από 35 ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν.

Έτσι πέρα από τα ιδρυτικά μέλη όπως οι κ. A. Λιβέρης, Γ. Δαυίδ, Γ. Λογοθέτης, M. Κent, Γ. Στάμας, μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται η Α. Huffington, ο δισεκατομμυριούχος John Catsimatides, που επιχείρησε να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης, η C. Mentzelopoulos, οι εν Ελλάδι εγκατεστημένοι Πάνος Μαρινόπουλος και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και πολλοί άλλοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Πρίντζο, που αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, ο οργανισμός σκοπεύει να κινηθεί σε τρεις πυλώνες με στόχο τόσο την ανακούφιση από την κρίση, όσο και την υποστήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ήδη η Ελληνική Πρωτοβουλία «τρέχει» τη δεύτερη διοργάνωση απονομής βραβείων -που συνοδεύονται από οικονομική άτοκη επιχορήγηση, αλλά και από συμβουλευτική υποστήριξη- για τα επικρατέστερα επιχειρηματικά σχέδια.

Κατά την περυσινή πρώτη απονομή των εν λόγω βραβείων αναδείχθηκαν 4 νεοσύστατες εταιρίες, που μοιράστηκαν 575 χιλ. ευρώ και ήδη βρίσκονται είτε σε φάση πλήρους λειτουργίας, είτε στο τελικό στάδιο των επενδύσεών τους.

Σημειώνεται ότι οι περσινοί νικητές ήταν: 

∙ Η Stella Mare, επιχείρηση επεξεργασίας θαλασσινών, που στοχεύει τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις εξαγωγές,
∙ Η Casa Parlante, ένα «ζωντανό μουσείο» που αναπαριστά την ατμόσφαιρα μιας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα,
∙ Η Different & Different, μία ακαδημία μαγειρικής τέχνης και επιχείρηση catering,
∙ Το «rabt», μία εφαρμογή mobile video για smartphones και tablets.

Πέραν του βραβείου, που φέτος θα διανείμει στους νικητές 700 χιλ. ευρώ, η Ελληνική Πρωτοβουλία σε συνεργασία με το κολέγιο Ανατόλια και το Alba, δημιουργεί ένα Κέντρο Επιχειρηματικότητας, που σκοπεύει να καθοδηγεί και να εκπαιδεύει στοχευμένα νέους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα, με τα παραπάνω, η Ελληνική Πρωτοβουλία προωθεί την υποστήριξη των εξαγωγών ελληνικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας με πέντε ελληνικές εταιρίες από τον χώρο των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ήδη έχουν επιλεγεί η Γαία και η Terra Creta, η Παπαδημητρίου από τη Μεσσηνία με το ομώνυμο βαλσαμικό ξίδι, η εταιρία ζυμαρικών Μέλισσα - Κίκιζας και το Μέλι Αττική, οι οποίες θα παρουσιαστούν με τη μορφή «πακέτου προϊόντων ελληνικής διατροφής», ώστε να διεισδύσουν από κοινού στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ.

Η χρηματοδότηση

Ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας αφορά το κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης μέσω χρηματοδότησης.

Γι' αυτόν τον σκοπό προωθεί τη δημιουργία ενός private equity που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Το ύψος των διαχειριζόμενων κεφαλαίων του fund ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και πέραν των οικονομικών αποδόσεων η επενδυτική του επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ήδη το fund έχει συγκεντρώσει 15 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή των βασικών μελών-επιχειρηματιών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, ενώ η διαχείριση θα δοθεί σε ανεξάρτητο partner.

Επίσης, ο οργανισμός επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης στελεχών σε μεγάλες αμερικανικές και διεθνείς επιχειρήσεις με σκοπό την επιστροφή τους στην Ελλάδα και τη μεταλαμπάδευση της πείρας και των γνώσεων που θα αποκομίσουν.

Τέλος, ασκεί και φιλανθρωπική δράση χορηγώντας 1 εκατ. ευρώ το 2013 και ανάλογο ποσό το 2014 σε διάφορες οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τις πλέον αδύναμες ομάδες από τις επιπτώσεις της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v