Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2014

Τι δείχνει η ισοτιμία ρουβλίου-δολαρίου

Σε πλήρη εξέλιξη η ουκρανική κρίση, κι η θεματογραφία του Euro2day.gr καλύπτει από τη «ρωσική αντεπίθεση στο ενδεχόμενο κυρώσεων», μέχρι την ανάλυση της Nomura για τις κινήσεις της Μόσχας και το βασικό σενάριο.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο της Μόσχας ο δείκτης MICEX αντιδρούσε έως 4,25% προς τις 1.350 μονάδες.

Ανεβάζουμε διάγραμμα του ρωσικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο (από την eZMarket) όπου φαίνεται η πρόσφατη υποχώρησή του στα χαμηλά των τελευταίων 5 ετών (σημειώνεται ότι χθες κατέγραψε ιστορικό χαμηλό).

Η γεωπολιτική αναταραχή αποτυπώνεται όσον αφορά τις αγορές κατ' αρχάς στις αναδυόμενες, στα εμπορεύματα και στο συνάλλαγμα.

Να συνεκτιμηθεί πως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (που μάλιστα χρεώνονται στο μπλοκ του Βερολίνου) περισσότερο πλήττεται η Αυστρία. Κι αυτό γιατί οι αυστριακές τράπεζες έχουν δανείσει αναλογικά τα περισσότερα κεφάλαια στην ουκρανική οικονομία.

Επίσης, ενδεχόμενη συνέχιση της έντασης, πέρα από ένα λογικό χρονικό διάστημα, θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, γεγονός που θα επιβάρυνε τις ήδη βεβαρημένες αναδυόμενες αγορές.

Οι αγορές, τα χρηματιστήρια και οι δείκτες θα «δείξουν» σύντομα τον νικητή σε αυτήν τη νέα σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Είναι η δεύτερη σύγκρουση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να έχει κοπάσει καλά-καλά η κρίση στη Ρωσία.

σ.σ.: στο «παιχνίδι» συνεκτιμάται και η στάση του Πεκίνου, που νωρίτερα φέρεται να απείλησε με βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ στην περίπτωση που προταθούν μέτρα-κυρώσεις κατά της Μόσχας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v