Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2014

Ας φυσήξει και λίγος… άνεμος στο Χρηματιστήριο

Πολλά τα οφέλη για τη ρηχή χρηματιστηριακή κοινότητά μας από τη μετά από σχεδόν μία 5ετία(*) νέα είσοδο στο Χ.Α., και μάλιστα σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε συστημική αναδιάρθρωση.

Πέραν όσων ειπώθηκαν στη σχετική εκδήλωση του Χ.Α. από τους επικεφαλής των αρχών (Σωκ. Λαζαρίδη, Κων. Μποτόπουλο), κοινή ήταν η εκτίμηση επιχειρηματιών, χρηματιστών αλλά και επενδυτών πως μέσω της ΑΝΕΜΟΣ διευκολύνονται ήδη οι προϋποθέσεις «μόχλευσης» ενός τομέα (της ενέργειας) με απτά αποτελέσματα στο ταμπλό, προσφέρεται η δυνατότητα σύγκρισης με άλλες εισηγμένες του κλάδου (η υπεραπόδοση μετοχών των ΤΕΝΕΡΓ, ΜΕΤΚΑ που φτάνει μέχρι ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα είναι ενδεικτική), ανοίγει ο δρόμος και για άλλους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ξαναλειτουργούν και χρηματιστηριακές εταιρείες (από ρόλο αναδόχου μέχρι εκτέλεσης εντολών κ.λπ.) και δίνεται η δυνατότητα σε παίκτες να ασχοληθούν και με κάτι διαφορετικό πέραν των συνήθων επιλογών και των «χαρτιών» των ξένων.

Βέβαια μία εισαγωγή δεν φέρνει κατ΄ ανάγκη την... άνοιξη της αγοράς μας, ωστόσο μετά από 5ετή ξηρασία είναι επιτέλους μία ενθαρρυντική ένδειξη. Δεν ξέρω εάν η εισαγωγή της ΑΝΕΜΟΣ θα φέρει... αέρα στην αγορά, στο επιχειρείν στη χρηματιστηριακή κοινότητα, αλλά από την άπνοια που βιώνουμε τόσα χρόνια καλύτερα.

Και όσοι είμαστε στην αγορά όλα αυτά τα χρόνια και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη θεωρούμε χώρο εργασίας, ενασχόλησης, επένδυσης ακόμη και... τζόγου, όσοι έχουμε δει πολλά «πάνω» και «κάτω» αυτής της μαρκέτας (από τα τέλη του ΄80 και εντεύθεν, σχεδόν...μια ζωή) κατανοούμε όσα γράφω σήμερα τα οποία δικαιολογούν τον τόνο υπερβολής που έχει η σημερινή ανάρτησή μας.


(*)Τελευταία εισαγωγή της MIG Real Estate (στις 23/7 2009!). Ακολούθησε παντελής... ανομβρία, αφιλόξενη και για τις επιχειρήσεις περίοδος με καταγραφή των πυθμένων στις 470-475 μονάδες (στις 5-6/6/2012 - για τον Γ.Δ. ο λόγος...).

Πλέον τόσο παράγοντες του χρηματιστηρίου όσο και επιχειρηματίες, χρηματιστές ευελπιστούν πως -υπό προϋποθέσεις- είναι εφικτή η επαναλειτουργία της αγοράς και ως πηγής άντλησης κεφαλαίων. Υπερπολύτιμων θα έλεγα, καθώς το τραπεζικό σύστημα παραμένει εκτός... κεντρικού ρόλου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Το γεγονός πως αυτό το διάστημα εισάγεται η ΕΛΕΤΧ ΑΝΕΜΟΣ και επίκειται η εισαγωγή της ΑΛΓΗΣ καταδεικνύει πως το Χ.Α. μπορεί να επαναλειτουργήσει σαν δεξαμενή κεφαλαίων όχι μόνο για μεγάλες εταιρείες συστημικών ομίλων αλλά και για επιχειρήσεις «μικρότερων κυβικών», πλην όμως καινοτόμων, ευέλικτων, υγιών και με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v