Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2015

Υπενθυμίσεις...

Όσοι υποτιμούν τους κινδύνους του Grexit είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μίας τέτοιας χρεοκοπίας. Για το μάθημα της Lehman και την ανάγκη να υπάρξει διάσκεψη για το χρέος, σημείωνε ο Wolfgang Munchau στους Financial Times/Euro2day στις 2 Φεβρουαρίου.

Θα περιοριστώ μόνο σε μία οικονομική παράμετρο, που αναφέρει ο 54χρονος γερμανός οικονομικός δημοσιογράφος

Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών και άλλων χρεογράφων θα βούλιαζαν σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί άνθρωποι -και όχι μόνο εκείνοι που έχουν άμεσα ανοίγματα στην Ελλάδα- θα έμεναν ξεκρέμαστοι. Σε εκείνο το σημείο, οι επενδυτές θα αναρωτηθούν αν η ευρωζώνη παραμένει νομισματική ένωση ή χαλαρό νομισματικό καθεστώς με μεγάλα σημεία εισόδου και εξόδου. Θα αναρωτηθούν αμέσως αν η Πορτογαλία είναι ασφαλής.

Το πνεύμα της προσέγγισης του W.M πλησιάζει πολύ αυτό της θεώρησης του Paul Krugman αλλά και της προειδοποίησης του Mark Mazower για την ευρωπαϊκή δημοκρατία σε κίνδυνο.

- Μέχρι και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

Ξεχνούν φαίνεται οι απόγονοι ενός L.v. Beethoven, ενός Fr. Schiller (αλλά και του A. Hitler) πως η Γερμανία ως ηττημένη και του Β΄ ΠΠ εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πολύ αργότερα απ΄ ότι η Ελλάδα, έγινε δε δεκτή με τη σύμφωνη γνώμη- ψήφο και της χώρας μας.

- Στο πλαίσιο των γερμανικών πιέσεων και η απροκάλυπτη παρέμβαση του Manfredd Webber ο οποίος έψεξε ως «ξενόφοβη και ρατσιστική» την χώρα μας, με αφορμή την ρίψη στεφάνου στα Ιμια, από τον έλληνα ΕΥΘΑ. Ο 43χρονος γερμανός, επικεφαλής του ΕΛΚ (της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας κομμάτων, στην οποία ανήκει και η Ν.Δ.*) θεώρησε προκλητική την ενέργεια του ΥΕΘΑ διότι τάχα...παρενοχλήθηκε η Τουρκία.

(*) η κατά τα άλλα λαλίστατη Ν.Δ. ουδεμία ανακοίνωση εξέδωσε, με αφορμή την στάση του M.W.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v