Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 18 2015

Τι θέλει να πει ο «αγγλοσαξωνικός παράγοντας»;

Σε... περίεργο μήκος κύματος κινούνται τελευταία οι δηλώσεις Άγγλων και Αμερικανών παραγόντων.

Απλώς παραθέτω την τελευταία παρέμβαση του Άγγλου υπουργού Οικονομικών, Τζώρτζ Όσμπορν πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη βρίσκονται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Φθάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και βρίσκομαι εδώ για να ζητήσω απ' όλα τα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία, επειδή το να μην υπάρξει μία συμφωνία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός κατά την άφιξή του σε μια σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Στη Βρετανία έχουμε ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο και μπορούμε να προστατευόμαστε καλύτερα, όμως αυτό που η Βρετανία έχει αληθινά ανάγκη να δει, είναι η ικανότητα και όχι το χάος», πρόσθεσε ο Τζ. Όσμπορν.

Η Fed πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των αγορών και τη ρευστότητα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Τσάρλς Πλόσερ (πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας). Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων επισήμανε ότι ένα υποθετικό σενάριο είναι να υπάρξει μία «τεράστια πλημμύρα ρευστότητας» εάν οι επενδυτές εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

«Επειδή δεν είναι διόλου προφανές τι θα σήμαινε ή τι δεν θα σήμαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, νομίζω πως είναι δύσκολο να πω», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Fed διαθέτει άφθονα διαθέσιμα εργαλεία.

Άλλωστε είναι γνωστό πως η Fed, με αφορμή (και) την κρίση του 2007, έχει προχωρήσει από το 2009 στη λήψη αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v