Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2015

Βολές για... ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική, ΟΛΠ, Fairfax

ΑΓΟΡΕΣ. Κέρδη στη Wall με το βλέμμα στη Fed. Σε υψηλά 7 ετών οι αγορές της Ασίας, σε πολυετή υψηλά οι ευρωπαϊκές.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Κατά γενική εκτίμηση το Eurogroup της 24ης Απριλίου θεωρείται καθοριστικό, προεξοφλείται δε πως θα αποτελέσει πρόκριμα για την συμφωνία. Ωστόσο, παρακολουθώντας πιο προσεκτικά τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μου δίνει την εντύπωση πως βιάζεται, θα διακινδύνευα να υποθέσω ότι το... May Day για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι τον Ιούνιο. Συνεπώς ας συνεκτιμήσουμε το ενδεχόμενο συμφωνίας στις 24/4 ή μήπως τον Ιούνιο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. Σε... μπρα ντε φερ εργολάβων-περιφερειών με Γ. Σταθάκη αναφέρεται η Αλεξάνδρα Γκίτση. Αυτοί που «καίγονται» περισσότερο είναι οι πρώτοι. Εύλογες οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές των εισηγμένων-ισχυρών του κλάδου. Στο 1,65 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τον όμιλο να έχει μεν ανεκτέλεστο 3,8 δισ. ευρώ, αλλά με δανεισμό στο 1,55 δισ. ευρώ, και τον αρμόδιο υπουργό να θίγει καίρια το θέμα του Μορέα, όπου ο Γ. Σταθάκης ξεκαθαρίζει ότι θα περικόψει την αναθεωρημένη σύμβαση του Μ. Χρυσοχοίδη.

ΜΜΕ. Τον δρόμο της ρήξης με την κυβέρνηση επιλέγουν δύο μεγάλα-παραδοσιακά ονόματα του κλάδου. Υψηλές υποχρεώσεις, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημίες και... Μέγαρα, φαίνεται πως γέρνουν στην πλάστιγγα. Τι κρύβεται στην κόντρα με την κυβέρνηση, στο φύλλο του ΜΕΤΟΧΟΥ, που κυκλοφορεί σήμερα.

ΕΘΝΙΚΗ. Έχει ισχυροποιηθεί (συγκριτικά πάντα) η ομάδα της Εθνικής, ουσιαστικές και οι βλέψεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της... μεγάλης φίλης, πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου (πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές, προφανώς) για να ανακαταλάβει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας τα ηνία στον κλάδο.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ. Το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη την ημέρα που οι Καθολικοί εόρταζαν το Πάσχα τους και η ίδια την γιορτή της, καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτό υποστηρίζει γνώστης του παρασκηνίου, ο οποίος εδώ και καιρό με είχε προειδοποιήσει να μην ποντάρω τα ρέστα μου στη βεβαιότητα διορισμού Ρουμελιώτη στο ΤΧΣ.

FAIRFAX. Εύλογο το ενδιαφέρον της αγοράς να δει τις επόμενες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις για τις κινήσεις του Fairfax.

ΟΛΠ. Τι σημαίνει άραγε η διαφοροποίηση του Γ. Δραγασάκη, ο οποίος μιλά για κοινοπρακτικό σχήμα στον ΟΛΠ. Το ότι έτσι «αδειάζεται» ο αρμόδιος υπουργός δεν μου λέει και πολλά, καθώς είναι του... συρμού όλοι να «αδειάζουν» όλους. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος είναι αυτός, που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

FT 25. Τριγωνικός σχηματισμός για τον δείκτη, με τις 227 και τις 235 μονάδες να θεωρούνται τα δύο βασικά make or break. Στις 229 μονάδες η κοντινότερη στήριξη, στις 232 η αντίσταση. Στις 10.42 ο FT 25 είχε «δοκιμάσει» ήδη τις 232 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Έως τις 568 μονάδες, νωρίτερα, η αντίδραση του κλαδικού δείκτη. ΜΟΝΟ σε ενδεχόμενη είσοδό του στο κανάλι των 580-610 μονάδων μας δίνει κατ' αρχήν σήμα, που ισχυροποιείται στο ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης των 610 μονάδων.

ΕΤΕ. Έως το 1,15 ευρώ η μετοχή. Τουλάχιστον το 1,18 ευρώ θεωρείται σημείο αλλαγής -βραχυπρόθεσμης- τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v