Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2015

DAX: Η «βουτιά» της Φρανκφούρτης προβληματίζει

Στις 10.228 μονάδες νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη. Συνεχής διόρθωση του δείκτη από τις 11.670 μονάδες (στη συνεδρίαση της Πέμπτης 6 Αυγούστου), με τα οικονομικά στοιχεία-μεγέθη που ανακοινώνονται για τη γερμανική οικονομία να ενισχύουν την ανησυχία αρκετών ξένων αναλυτών.

Πτώση για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες καταγράφει το ηθικό των Γερμανών καταναλωτών καθώς βαίνουμε προς τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη που καταρτίζει η εταιρεία ερευνών GfK να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις προσδοκίες, εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές εξελίξεις εκτός Γερμανίας.

Ο δείκτης υποχώρησε στο 9,9 έναντι του 10,1 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο, όταν ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 9,7, αλλά και χαμηλότερα από το 10,1 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα πάντως με την GfK, οι Γερμανοί καταναλωτές εξακολουθούν να εκτιμούν πως η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος, αν και ανησυχούν πως οι εξελίξεις στην Κίνα θα επηρεάσουν τη γερμανική οικονομία.

Ο δείκτης «προθυμίας για αγορές» -που «μετρά» το καταναλωτικό κλίμα ως προς τις μεγάλες αγορές- υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης προσδοκιών για τα εισοδήματα.

Ωστόσο την ίδια ώρα βελτιωμένα και υψηλότερα του αναμενόμενου είναι τα στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης της Γερμανίας για τον μήνα Αύγουστο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στο 54,0 από 53,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 53,2 από 51,8 τον Ιούλιο (και έναντι του 51,7 που ανέμεναν οι αναλυτές). Αντιθέτως, στο 53,6 από 53,8 υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI καταγράφει άνοδο για 28ο συνεχόμενο μήνα. "Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας ανέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών", σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Markit, Oliver Kolodseike.

Αντικρουόμενα μεγέθη/εκτιμήσεις που αποτυπώνονται ήδη και στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Και η τεχνική εικόνα του DAX μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v