Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2016

Η πρόταση Ρέγκλινγκ και οι επιδιώξεις Σόιμπλε

Ομολογουμένως η πρόταση Ρέγκλινγκ μπορεί να «κρύβει» μία «πολιτική βόμβα», από τη στιγμή που θα δινόταν η δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι τουλάχιστον ένα μέρος των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η πρόταση Ρέγκλινγκ, που αποκαλύπτει η έγκριτη Die Welt, δεν είναι βέβαια καινούργια, πλην όμως έχει τη σημασία της για πολλούς λόγους.

Καταρχήν ο 66ετής επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ (γεννημένος στο Lubeck της πρώην Δυτ. Γερμανίας), έχει θητεύσει από την Ένωση Γερμανών Τραπεζιτών μέχρι το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, αναδείχθηκε επί καγκελαρίας Μέρκελ και θεωρείται «δεξί χέρι» του τσάρου της γερμανικής οικονομίας.

Η... αποκάλυψη του δισέλιδου εγγράφου και μάλιστα στην Die Welt, την επομένη της τοποθέτησης Σόιμπλε (σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η Handelsblatt), μόνο τυχαία, ούτε συμπτωματική, θεωρείται.

Επί της ουσίας, ο ESM και ο EFSF, ως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες/δανειστές της Ελλάδας, δικαιωματικά έχουν βαρύνοντα λόγο στο πώς θα γίνει η διαχείριση του «ελληνικού χρέους(*).

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά έγκειται τόσο στη χαώδη διαφορά κόστους δανεισμού (και εξυπηρέτησης) κατά τουλάχιστον 250 μ.β. (σε 1% από 3,5%), όσο και στη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από το περίφημο πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ (θεωρητικά υπάρχουν 15 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν τα εκκρεμή δάνεια της χώρας προς το ταμείο).

Σε μία τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ και μένει (όπως επιθυμεί η πλευρά Σόιμπλε) και δεν μένει (διευκολύνεται ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός στην αντιπαράθεσή του με τον αμερικανικό) στο ελληνικό πρόγραμμα. Προοίμιο μίας τέτοιας προοπτικής η παραμονή του Ταμείου σε «γκρίζα ζώνη» καταρχήν μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Κατά την εκτίμησή μας, η επαναφορά του σχεδίου Ρέγκλινγκ, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της EBRD και δευτερευόντως με την (υπο)στήριξη που παρέχεται από ΕΤΕπ-ΕΤαΕ, είναι «εργαλεία» που θα πρέπει να αξιοποιηθούν... χθες από την ελληνική πλευρά.

(*) Για τη σαφέστερη εικόνα της σύνθεσής του, άκρως επεξηγηματική είναι η ανάρτηση του Dr Money «Μας τα λένε για το χρέος αλλά δεν ακούμε...», από τις 29 Σεπτεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v