Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2016

Για τους short και τους long...

Η αισιοδοξία μερίδας αναλυτών ότι το ελληνικό χρηματιστήριο άλλαξε σελίδα πηγάζει και από το διαγραμματικό γεγονός ότι στο εβδομαδιαίο γράφημα του Γεν. Δείκτη δεσπόζει ένας ανάστροφος, σύνθετος σχηματισμός ΩΚΩ (*).

Οπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, η λήψη αντίθετης θέσης προς τη βραχυπρόθεσμη τάση (δηλαδή short) μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε όσους διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά και κυρίως την πολυτέλεια (και διαστροφή) να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τη συνεδρίαση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ισοδυναμεί με εγκληματική (κατά του χαρτοφυλακίου τους) ενέργεια. Παρ' όλα αυτά, διατηρήστε τη θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης δεν υπερβαίνει ενδοσυνεδριακά τις 633 μον.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω μονότονα ότι στον κόσμο των παραγώγων υπάρχει μόνο η βραχυπρόθεσμη τάση και όσοι την παραβιάζουν δεν τους κρατούν αιχμαλώτους, τους εκτελούν.

Για τους long:

Είσαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 610-605 μον., η θέση σας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση της ανερχόμενης γραμμής τάσης S1 (600 μον.) και του εκθ. ΜΚΟ 30 ημ. (590 μον.- μοβ γραμμή). Σε αυτή την περίπτωση, οι βραχυπρόθεσμοι ίσως πρέπει να την αποχαιρετίσουν, καθώς ενδέχεται (αν και δεν είναι το πιθανότερο σενάριο) η στήριξη των 570 μον. να μην αντέξει περισσότερο από 2-3 συνεδριάσεις και ο δείκτης να κινηθεί ακόμα και προς τις 542 μον.

Σε όσους δεν έχουν καμία θέση και επιθυμούν ν' αποκτήσουν, θα προτείναμε long θέσεις στη ζώνη που εκτείνεται από τον απλό ΜΚΟ 200 ημ. (614 μον.) μέχρι και τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημ. (590 μον.) θέτοντας ως stop loss 1-2 κλεισίματα χαμηλότερα του τελευταίου.

(*) Χρηστική και κατανοητή η παρουσίαση/ανάλυση του λεγόμενου σχηματισμού Ωμου-Κεφαλής... από τη σειρά άρθρων Traders και την ενότητα Stocklearning/Euro2day.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v