Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2016

Γενικός Δείκτης: Και τώρα τι..;

Μετά τη σημαντική άνοδο της Τρίτης και τη χθεσινή, εξίσου σημαντική, διόρθωση, το ΧΑ έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση.

Στο στοίχημα των οκτώ ημερών στο ΧΑ αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στις μετοχές που "φλερτάρουν" με τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη (The Trader's Diary) ,όσο περνούν οι ώρες, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν ανταποκρίνονταν στον αρχικό άκρατο ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωσή τους.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο σχόλιό μας, «η λύση που προτάθηκε δεν ήταν ούτε άμεση, ούτε ριζική, αλλά ούτε και γενναιόδωρη. Απομένει να δούμε η ίδια η αγορά πώς θα την αποτιμήσει αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι περίμενε πολύ περισσότερα και ότι ο χρηματιστηριακός χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup, που θα αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες, είναι πολύ μεγάλος». Παρακάτω συμπληρώναμε: «Αμφιβάλλουμε αν οι αποφάσεις του σημερινού Eurogroup είναι ικανές να δώσουν σε αυτή τη φάση, την απαιτούμενη ώθηση στον δείκτη προκειμένου να υπερβεί τη διακεκαυμένη ζώνη των 612-631 μον. Ίσως χρειαστεί να πάρει λίγα μέτρα φόρα. Ίσως προηγηθεί μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση».

Πράγματι, ο Γεν. Δείκτης κορύφωσε την ανοδική του κίνηση ακριβώς στο άνω όριο της προαναφερθείσας διακεκαυμένης ζώνης, στις 630 μον. και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε διορθωτικά, επαληθεύοντας προσώρας την εκτίμησή μας ότι «το πιθανότερο σενάριο είναι να συσσωρεύσει μερικές συνεδριάσεις εντός αυτής».

Απόλυτα φυσιολογική λοιπόν και εξαιρετικά αναμενόμενη η διορθωτική πορεία του δείκτη. Δεν εμπνέει ακόμα καμία ανησυχία. Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός retest, της διασπασθείσας τοπικής κορυφής των 610 μον., αρκεί η πτώση να τερματίσει υψηλότερα της διαγωνίου S4.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική. Θα κινδυνεύσει μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της ανερχόμενης γραμμής τάσης S1, σενάριο που με τα σημερινά δεδομένα, και αν δεν αλλάξουν δραματικά, είναι μάλλον απίθανο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v