Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2016

Ζητούμενο η αναστροφή τάσης για το ΧΑ

Γ.Δ. : Αν η κρίσιμη στήριξη των 568 μον. ήταν οστούν, θα μιλούσαμε για... συντριπτικό κάταγμα, σχολιάζει ο Βασίλης Μαρκάκης. Οι πωλητές, με την αρωγή του πανευρωπαϊκού τραπεζικού sell-off, επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στις τάξεις των αγοραστών, ένα σοβαρό τραύμα στην τεχνική εικόνα, που ίσως αποβεί μοιραίο στη μεσοπρόθεσμη τάση. Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του προτελευταίου οχυρού των «ταύρων», την ευρύτερη περιοχή των 550-540 μον.

Οι πλησιέστερες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 568, 575 και 580 μον., αλλά αμφιβάλλουμε αν θα βρει το κουράγιο ο Γεν. Δείκτης, ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος, να τις απειλήσει με αξιώσεις. Ίσως δοκιμάσει την πρώτη (568 μον.), στο πλαίσιο του retest, μάλλον ανεπιτυχώς...

Γνωρίζαμε και είχαμε επισημάνει ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, τα περιθώρια ανόδου του δείκτη ήταν πολύ περιορισμένα -τα είχαμε προσδιορίσει στις 665-670 μον.-, όμως ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές και δυστυχώς διαψευστήκαμε...

Θεωρήσαμε δεδομένη μία διόρθωση της τάξης του 38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος, δηλ. μέχρι τις 570 μον., όμως σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να επαναληφθούν οι αλήστου μνήμης σκηνές που βιώσαμε στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Οι χρηματιστηριακές υπερβολές -όπως και οι... κονσέρβες- έχουν ημερομηνία λήξης. Στην ετικέτα της υπερβολής που βιώνουμε αναγράφεται εκείνη της 23ης Ιουνίου 2016, ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε...

FTSE 25: Η προσέγγιση της ισχυρής και κρίσιμης στήριξης των 147 μον. θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία έστω μικρή αναπήδηση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ή έστω μία σταθεροποίησή του, αν όχι το πέρας της πτώσης. Για τη σχετική βελτίωση της βαριάς τραυματισμένης τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον της πρώτης αντίστασης των 155-6 μον., όμως φαντάζει μάλλον ουτοπία πρίν από το δημοψήφισμα.

Αμέσως μετά και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένουμε να καλύψει τουλάχιστον τα 2/3 των απωλειών του.

ΔΤΡ: Ανελέητο το σφυροκόπημα του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί μία ακόμα κρίσιμη στήριξη, εκείνη των 40 μον., που μετατρέπεται στην πλησιέστερη αντίσταση και ενδέχεται να δοκιμαστεί άμεσα, με αφετηρία τη στήριξη των 37 μον. Η τελευταία ευκαιρία για τον δείκτη, προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες επαναπροσέγγισης των 62 μον. στο μέλλον, είναι να παραμείνει απόρθητη η εξαιρετικά κρίσιμη ζώνη στήριξης των 35-33 μον.

ΕΤΕ: Απρόσμενη εξέλιξη η παραβίαση της στήριξης των 0,2150-70 που μετατρέπεται σε αντίσταση και κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμαστεί άμεσα. Όμως τη μέρα που η μετοχή της Deutsche Bank, με ενεργητικό 1,62 τρισ. και με συνολική έκθεση σε παράγωγα και αγορές περίπου 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας, καταβαραθρώνεται σε ιστορικό χαμηλό, τότε καμία απολύτως στήριξη της ΕΤΕ δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v