Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2016

FT Mid Cap: Αυτός ΔΕΝ είναι δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Σημείο των καιρών η εικόνα του δείκτη FT Mid Cap, που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει/αποτυπώνει τις εισηγμένες/μετοχές της λεγόμενης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πέραν του ότι η σύνθεση του δείκτη είναι... κουτσουρεμένη (μόνον 20 εισηγμένες/μετοχές αντί των 40 παλaιότερα) διαμορφώνεται μία (αν)ισορροπία δυνάμεων ακατανόητη.

Εξόφθαλμη για παράδειγμα η απόκλιση της αποτίμησης εισηγμένων που συμμετέχουν στον δείκτη. Ακραία (αλλά ενδεικτική) η περίπτωση των Σαράντη με Paperpack. Στα 335 εκατ. ευρώ ο όμιλος Σαράντη, στα 4,3 εκατ. ευρώ η Paperpack.

Εκτός δείκτη για παράδειγμα μετοχές όπως της J&P ΑΒΑΞ (επίσης ενδεικτική η περίπτωση), καθώς το χρηματιστήριο χρησιμοποιεί (πάνω-κάτω) τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες προϋποθέσεις όπως παλaιότερα, τότε που η εικόνα και το βάθος του Χ.Α. ουδεμία σχέση είχαν με τη σημερινή απαξιωτική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων χρηματιστηριακών παραγόντων, ακόμη και η σύνθεση των δεικτών χρειάζεται επικαιροποίηση και αναβάθμιση. Προφανώς δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα, δεν θα αναβαθμιστεί η αγορά, πλην ωστόσο βελτιωτικές κινήσεις θα πρέπει να γίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v