Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2016

Τα ενεργειακά προαπαιτούμενα και τα... κόλπα από το παρελθόν

Στα περισσότερα Μέσα είχαν περισσέψει οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα θέματα ενέργειας.

Το Euro2day.gr επέμενε και δικαιώθηκε στο ότι η διαπραγμάτευση κύλησε ομαλά, η υπό τον Πάνο Σκουρλέτη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πέτυχε συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα, και εντέλει τα θέματα ενέργειας δεν ήταν αυτά που προκάλεσαν τις όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς τα θέματα είναι δρομολογημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Από τα όσα γνωρίζουμε, οι εκκρεμότητες αφορούν τις δημοπρασίες φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ (πρόγραμμα gas release), ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) και την πρόοδο στην εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή το Target Model. Οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ ως γνωστόν ξεκινούν πάραυτα, ενώ μετά και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις δημοπρασίες φυσικού αερίου, αναμένεται η έκδοση των τελευταίων ρυθμιστικών αποφάσεων.

Το θέμα του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ και η μεταβίβαση σε στρατηγικό επενδυτή του 24% των μετοχών του, επίσης προχωράει, καθώς σήμερα αναμένεται να κατατεθούν δύο ή τρεις προσφορές.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα ακόμη (παραμελημένο) προαπαιτούμενο, που αφορά στην ενδυνάμωση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Με δεδομένη την «αλλεργία» του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεξάρτητες αρχές και τον ρόλο τους στην εφαρμογή κανόνων, πιστεύουμε ότι στη φάση αυτή θα βρεθεί μια μέση λύση, ώστε εμμέσως να «ελέγχεται» η Αρχή.

Άλλωστε know how υπάρχει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που διέπρεψαν στην ανακάλυψη τεχνασμάτων. Άλλα... κόλπα, που λένε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v