Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2017

Ιταλία: Η προειδοποίηση της DBRS

Με σημαντικές απώλειες υποδέχεται η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά την υποβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS.

Παρότι ο οίκος δεν έχει το ίδιο βάρος (και μεγέθη αγοράς, ισχύος) με τους 3 μεγάλους (S&P, Moody’s, Fitch), συνεκτιμάται από τους traders καθώς υπολογίζεται από την ΕΚΤ όσον αφορά στο κόστος δανεισμού, στην τιμολόγηση των κρατικών τίτλων, εν γένει στον τραπεζικό κλάδο.

Οι σημαντικές πιέσεις που δέχεται από νωρίς ο τραπεζικός κλάδος στο Μιλάνο είναι ενδεικτικές, συνάμα προειδοποιητικές για ένα ενδεχόμενο σπιράλ που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την Ιταλία.

Πρακτικά η υποβάθμιση του outlook της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο DBRS θα έχει επίπτωση στην επιβάρυνση του κόστους δανεισμού των ούτως ή άλλως προβληματικών τραπεζών από τη Φρανκφούρτη.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη τη βαθμολογία του (μικρότερου οίκου) DBRS -στη διαδικασία για τον καθορισμό των κριτηρίων για την αποδοχή των εγγυήσεων/collaterals-, η προειδοποίηση της Παρασκευής θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σημαντικά.

Το Euro2day.gr είχε εστιάσει έγκαιρα στην ιταλική παράμετρο, θυμίζοντας πως στο σχόλιό μας την Κυριακή (Σοβαρεύει τώρα το παιχνίδι...) σημειώναμε ότι «...στα επιπλέον της ερχόμενης εβδομάδας και η υποβάθμιση της Ιταλίας από την DBRS (σε ΒΒΒ+ από Α-), με την αξιολόγηση του καναδικού οίκου (με το μικρότερο μερίδιο έναντι των άλλων BIG 3) να στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στο πολύ πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αναφορά που είχε γίνει κόντρα στην ανοδική αντίδραση της Παρασκευής -στο χρηματιστήριο του Μιλάνου- και στο ράλι προεξόφλησης που είχε επιχειρηθεί στο ιταλικό χρηματιστήριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v