Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2017

Τι... παίζει με το χρηματιστήριο ενέργειας

Στο επίκεντρο του παρασκηνίου της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθηνών ο κλάδος της ενέργειας, η «επόμενη ημέρα» στη ΔΕΗ, με εύλογο το ενδιαφέρον και για το προωθούμενο από την ελληνική πλευρά «χρηματιστήριο ενέργειας».

Η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ πως «...είναι καλύτερα μία υγιής ΔΕΗ των 4 εκατ. καταναλωτών/πελατών παρά μία δυσκίνητη και ευάλωτη των 7,5 εκατ.», δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας του τι παίζεται στο παρασκήνιο.

Σχετικά με το χρηματιστήριο ενέργειας, η τύχη του βρίσκεται στα χέρια των δανειστών, με το φιλόδοξο εγχείρημα (με ετήσιο τζίρο που θα μπορούσε να φτάσει έως τα 2,5 δισ. ευρώ), καθώς η ελληνική πλευρά (Μιχάλης Φιλίππου/ΛΑΓΗΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης/Χρηματιστήριο και Χαράλαμπος Γκότσης/Κεφαλαιαγορά) έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού.

«Αγκάθι» καταρχήν το καθεστώς που διέπει τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν δύναται να λειτουργήσει ευέλικτα και χωρίς τις αγκυλώσεις του «βαθέος δημοσίου».

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου (άριστο γνώστη του κλάδου και των αγορών ενέργειας), «το... μπαλάκι είναι πλέον στην πλευρά των δανειστών, καθώς αυτοί θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως ώστε ο Λειτουργός να μπορεί να δουλέψει εκτός του αυστηρού πλαισίου του δημοσίου, να αποκτήσει ευελιξία, να κινηθεί ουσιαστικά με γνώμονα τις ξένες αγορές όπως αυτή της Γερμανίας, της Γαλλίας».

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ, είναι «...η λειτουργία του ΛΑΓΗΕ ως οργανωμένη αγορά με ασφάλεια και αξιοπιστία, ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα του παρελθόντος (Energa, Hellas Power). Μία λειτουργική αγορά ενέργειας μπορεί να προσελκύσει σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια, να δώσει πρόσβαση και ρόλο σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής και να συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v