Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2018

Τα... ψιλά γράμματα του ΑΕΠ

Αποθαρρυντικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ. Προσωρινά μεν -τα οριστικά θα ανακοινωθούν αργότερα-, πλην όμως σημαντικά, καθώς με βάση αυτά θα γίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2018 και θα αποτελέσει μία από τις παραμέτρους για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αποθαρρυντικά τα στοιχεία, καθώς επρόκειτο για την τρίτη -επί τα χείρω- αναθεώρηση της πρόβλεψης για τα μεγέθη του 2017. Θυμίζοντας πως ο πήχης από το αρχικό φιλόδοξο 2,7% υποχώρησε στο 1,8%, για να (ξανα)κατέβει στο 1,6% και με τα χθεσινά να περιοριστεί στο 1,4%. 

Κατά γενική εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, μέσα σε όλα τα αρνητικά των τελευταίων ημερών/εβδομάδων ήρθε να προστεθεί χθες και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, για να πυροδοτήσει νέο γύρο ανησυχιών. 

Το αποθαρρυντικό είναι πως η ιδιωτική κατανάλωση, παρά την ανάκαμψη, δεν έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα, ενώ επενδύσεις και ανεργία συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κλίματος.

Από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά, τουρισμός/έσοδα, με τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας να αποτελεί τον ισχυρότερο στυλοβάτη της οικονομίας. Κάτι που είναι... δίκοπο μαχαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v