Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 9 2018

Τι... τρέχει με την Deutsche Bank (*)

Τις προηγούμενες ημέρες, δεν πέρασε απαρατήρητο από τη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι η Deutsche Bank δεν κατάφερε να περάσει τα στρες τεστ της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας FED ενώ πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση από Α- σε ΒΒΒ+.

Μάλιστα, πολλοί χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου και θύμισαν ότι κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη κρίση του 2008 με τη Lehman Brothers. Να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα θεωρείται από πολλούς, γίγαντας με πήλινα πόδια. 

Οπως είναι φυσικό, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα ήθελε αυτή η βόμβα να σκάσει στα χέρια της και ψάχνει απεγνωσμένα να πετάξει την καυτή πατάτα. Ετσι, θετική ήταν η ανταπόκριση των επενδυτών, στο νέο ότι άλλες ξένες τράπεζες ενδιαφέρονται να αγοράσουν ποσοστό της Deutsche Bank. 

Νωρίτερα η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άλμα έως και 6% ύστερα από δημοσίευμα στο περιοδικό WirtschaftsWoche ότι η JPMorgan και η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ίσως ενδιαφέρονται για την απόκτηση ποσοστού στη γερμανική τράπεζα. 

Το οικονομικό εβδομαδιαίο περιοδικό, επικαλούμενο πηγές στην τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανέφερε επίσης ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Άξελ Βέμπερ, τον πρώην επικεφαλής της Bundesbank, που είναι τώρα πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, για να ακούσει τις απόψεις του για την Deutsche Bank. Η UBS και η JPMorgan δεν είχαν να κάνουν άμεσα κάποια δήλωση επί του θέματος, ενώ η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος της ICBC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. 

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση, υπό το βάρος της πίεσης και των εξελίξεων, αναγκάστηκε να διαψεύσει. Αρνήθηκε ότι η Μέρκελ είχε ζητήσει την άποψη του Βέμπερ για την Deutsche Bank. «Εκπλαγήκαμε που μάθαμε για το δημοσίευμα για μια υποτιθέμενη συζήτηση μεταξύ της καγκελαρίου και του κ. Βέμπερ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σήμερα, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Είναι εντελώς υποθετικό και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί». 

Το τελειωτικό χτύπημα ξεκίνησε από τη στιγμή που η Fed έκοψε την Deutsche Bank για τρίτη χρονιά. Απέτυχε στον δεύτερο γύρο των stress test της Fed η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα stress tests της Fed είναι δύο επιπέδων και αποτιμούν την κεφαλαιακή επάρκεια και την κανονιστική και θεσμική συμμόρφωση σε σχέση με τις ακολουθούμενες πολιτικές και πρακτικές. 

Η Fed αναφέρει μάλιστα ότι η γερμανική ναυαρχίδα παρουσίασε κρίσιμες ελλείψεις, στη δυνατότητα καταγραφής και παροχής στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank κόβεται για τρίτη σερί χρονιά, ενώ εσχάτως εντάχθηκε στη λίστα των προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ. 

Η κριτική της Fed σηματοδοτεί ένα ακόμα χτύπημα για τη γερμανική τράπεζα, που προσπαθεί να ενισχύσει την κερδοφορία της και της οποίας οι μετοχές σημειώνουν πτώση 41% από τις αρχές του έτους. «Πράγματι φαίνεται σαν η Deutsche Bank αυτή τη στιγμή να είναι ο χειρότερος μαθητής στην τάξη, που δεν κάνει τίποτα σωστά», δήλωσε ο Οκτάβιο Μαρέντσι, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας Opimas. Η αξιολόγηση της Fed θα μπορούσε να τρομάξει τους πελάτες στις ΗΠΑ, την ώρα που η τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει και πάλι την παρουσία της στη χώρα, δήλωσε ο Μάικλ Χουενσέλερ, στέλεχος της Assenagon. «Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο στα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής και εάν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα αποτελέσματα που αναμένουν, τι άλλο θα το αντισταθμίσει αυτό; Είναι πράγματι μια ανησυχία», δήλωσε ο Χουενσέλερ. 

Προσφάτως, ο νέος CEO της Deutsche Bank ανακοίνωσε αναδίπλωση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, λόγω του μεγάλου λειτουργικού κόστους και των προβλημάτων με τα σύνθετα παράγωγα. Δεν είναι τυχαίο το πογκρόμ στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank που εξήγγειλε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, στο πλαίσιο της απόσυρσης από τις ΗΠΑ και της επανεστίασης στη Γερμανία. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νέο business plan, η γερμανική τράπεζα προτίθεται να απολύσει περί τις 7.000 εργαζομένους σε πρώτη φάση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για απολύσεις έως 10.000 ανθρώπων. Συνολικά στον τομέα του investment Banking, η Deutsche Bank θα μειώσει το προσωπικό της κατά 25%, ένδειξη της στροφής και του δραστικού χαρακτήρα των μέτρων αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας. 

Συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας παγκοσμίως θα μειωθεί από 97.000 σε αρκετά χαμηλότερα των 90.000, όπως ανακοινώθηκε, χωρίς να προσδιοριστεί ποιες χώρες επηρεάζονται. Η τράπεζα απασχολεί περίπου 66.000 στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 42.000 στη Γερμανία, 21.000 στην Ασία και 10.000 στη Βόρειο Αμερική. Οι περικοπές θέσεων ήταν η πρώτη δραστική κίνηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Κρίστιαν Σέβινγκ. 

Έτσι, οι φόβοι αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη επανέρχονται στο προσκήνιο. Δημοσίευμα της “Wall Street  Journal” αποκάλυψε ότι οι εποπτικές αρχές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος είχαν εντάξει από πέρυσι την Deutsche Bank στην κατηγορία των τραπεζικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα (“troubled”) και άρα παρακολουθούνται πιο στενά από τους επόπτες.

(*) με αφορμή ανάρτηση-παραπομπή του φίλου dionisos, στον Εκηβόλο της Παρασκευής: Σύντομη ανάλυση για ΓΔ και FTSE25.

προ ολίγου: The net loss of Deutsche Bank amounted to 735 billion euros in 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v