Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2018

Παρασκευή και... 21

Ισως η πιο ενδιαφέρουσα Παρασκευή του 2018 προοιωνίζεται αυτή που κατά πολλούς θα σηματοδοτήσει οριστικά τη μεσοπρόθεσμη τάση στο ΧΑ. 

Αυτό γιατί, όπως σημειώναμε στο σχόλιο της Κυριακής, η αναβάθμιση της Πολωνίας σε αναπτυγμένη από αναπτυσσόμενη θα μπορούσε -όπως εκτιμούν οι ειδικοί της αγοράς- να ενεργοποιήσει εισροές σημαντικών κεφαλαίων. Ορισμένοι ανεβάζουν το ύψος έως και τα 180 εκατ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ροών θα κατευθυνθεί σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την τελευταία διόρθωση της αγοράς να έχει δημιουργήσει χαμηλότερες τιμές/ελκυστικότερες σε σχέση με τα επίπεδα των 750 μονάδων, του ΓΔ.

Μία δεύτερη παράμετρος, στην οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλιά μας, σχετίζεται με τη βαθμολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's. Είχαμε αναφέρει πως η αγορά έχει προεξοφλήσει και αποτιμήσει (σε επίπεδα 700-710 μον. του ΓΔ) την κατά μία βαθμίδα ενίσχυση του outlook. Δεδομένου ότι ο οίκος είναι ο μεγαλύτερος και με την ανάλογη βαρύτητα από τα 3+1 σπίτια αξιολόγησης η αξιολόγησή του θα μετρήσει σημαντικά. 

Εκπληξη θα ήταν η αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες, δλδ. πάνω από Β2 (σήμερα στο Β3), ενδεχόμενο- ευκταίο για τους long- που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά και τη στάση της ΕΚΤ αλλά και τη διευκόλυνση των σχεδιασμών του ΟΔΔΗΧ. Σε κάθε περίπτωση, οι 2 βαθμίδες θα αποτελέσουν έκπληξη, που δεν έχει αποτιμηθεί δεόντως από την αγορά και δη τους traders. 

Η τρίτη σχετίζεται βεβαίως με την τριπλή λήξη στα παράγωγα και κατά κάποιο τρόπο είναι συνακόλουθη των πρώτων δύο. Στην περίπτωση που ορισμένα funds και traders επιχειρήσουν να ποντάρουν στο στοίχημα της προεξόφλησης. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την εβδομάδα και κατά πάσα βεβαιότητα προς το τέλος της, δεν θα πλήξουμε.

Εύχομαι ως long να μην ξαναπέσουμε σε κανά... δόκανο των αρκουδιάρηδων. 

Για να δούμε...  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v